Leraren in het basisonderwijs gaan 27 juni staken voor meer salaris en een lagere werkdruk, meldde de PO-raad, de organisatie voor het primair onderwijs. Er zijn veel te weinig leraren in het onderwijs en daardoor is er een te hoge werkdruk. Vooral in de randstad speelt dit een grote rol. Er is daar zo’n groot tekort dat er veel onbevoegde leraren voor de klas staan. Is dit ook in Amersfoort het geval?

Astrid de Regt, coördinator van het eerste jaar van de Pabo in Amersfoort, vertelt dat ook het lerarentekort hier zeer hoog is. Veel studenten krijgen al voordat ze zijn afgestudeerd een baan aangeboden. En dan niet voor na hun studie, maar gewoon voor tussen het studeren door. “Voor studenten klinkt dit natuurlijk aantrekkelijk, maar als je op de lange termijn kijkt is het vaak niet goed voor hen. Het studeren komt hierdoor op een laag pitje te staan. Hierdoor zijn er veel studenten die nooit afstuderen en uiteindelijk ook geen diploma halen.” Dit is een groot probleem. Als hun tijdelijke baan stopt kunnen ze nergens meer aan het werk, omdat ze het papiertje simpelweg niet hebben. Ook vertelt Astrid de Regt dat de studenten niet goed worden begeleid in hun eerste baan. Daardoor ligt er een te hoge druk op hun schouders wat ten koste gaat van het lesgeven.

Jurgen Westland, tweedejaars student aan de Pabo in Amersfoort, merkt ook dat er een lerarentekort is. Veel studenten stoppen, waardoor zijn leerjaar van drie naar twee klassen is gegaan. “Op stage merk ik het lerarentekort vooral, er wordt veel op stagiairs geleund. Ze moeten invallen voor ontbrekende leraren.”

De Pabo Amersfoort heeft nauwe contacten met veel basisscholen in de omgeving. Op deze manier krijgen studenten goede stages, met goede begeleiding en een baangarantie voor ná de opleiding.