Nationaal kampioen verpleegkunde, zo kan student aan MBO Amersfoort, Romy Lecluse zich na zondag 19 maart 2017 noemen. Door tijdens de vierdaagse wedstrijd haar professionaliteit en haar nauwkeurigheid te laten zien aan de jury wist de gedreven student een plek voor de internationale kampioenschappen in Abu Dhabi te bemachtigen. Ze vertelt hoe ze de weg naar deze titel heeft ervaren.

Wanneer was het punt waarop je dacht: Ik moet verpleegkundige worden?
“Eigenlijk kwam ik er pas op latere tijd achter dat ik dit wilde gaan studeren. Toen ik me uiteindelijk ging verdiepen in studies sprak verpleegkunde me heel erg aan. Dit is dan ook echt een hele goede keuze geweest. Ik zit nu in mijn vierde en laatste jaar en loop daarnaast stage bij het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Het staat al vast dat ik daar over iets meer dan tien weken, als ik afgestudeerd ben, zal gaan werken. Ik werk nu eigenlijk al als hoe een verpleegkundige met diploma dat doet, alleen is er nu nog iemand die mij af en toe in de gaten houdt en begeleidt. Ik hoop mij later nog wel te kunnen ontplooien. Je kunt namelijk heel veel kanten op binnen dit vak. De acute zorg, de intensive care, de spoedeisende hulp en de werkzaamheden bij de ambulance spreken mij bijvoorbeeld heel erg aan.”

Hoe heb je de weg naar de titel als Nationaal kampioen verpleegkunde ervaren?
“De casussen die tijdens de vierdaagse wedstrijd aan bod zullen komen worden je ongeveer twee weken van tevoren voorgelegd. Ik heb mij daarom wat meer ingelezen over de ziektebeelden en doorgenomen hoe alles volgens protocol moet gaan, maar uiteindelijk gaat het om wat ik tijdens mijn studie geleerd heb. Je kunt je wel voorbereiden maar de daadwerkelijke opdracht krijg je op de dag zelf. Dat is logisch want anders voer je een toneelstuk op en dat gebeurdt ook niet op een normale werkdag.“

Op welke manier probeer jij je schoolleven met je vrije tijd te combineren?
“Naast school doe ik heel vaak leuke dingen met mijn vriendinnen en met mijn vriend. Ook ga ik vaak even fitnessen na school. Het gaat me eigenlijk vrij makkelijk af om dit allemaal te combineren. Ik leer makkelijk en vooral als iets me heel erg interesseert pik ik alles heel snel op. Het kan er misschien aan liggen dat ik met mijn havodiploma op zak begonnen ben aan de mbo-opleiding verpleegkunde. Voor de vakken als Nederlands en Engels hoef ik bijvoorbeeld bijna niks te doen.”

Hoe ging het eraan toe tijdens de kampioenschappen?
“De kampioenschappen zijn bedoeld voor alle mbo-verpleegkundigen in opleiding. De deelnemende scholen met deze studenten hielden elk een wedstrijd. Op mijn school in Amersfoort was ik de winnaar daarom kreeg ik de kans om de school te vertegenwoordigen tijdens de regionale wedstrijd en uiteindelijk de finale tussen de acht andere Nederlandse scholen. Tijdens deze finale, gehouden in de Amsterdam Rai, werden door acteurs, in dit geval lotuspatiënten genoemd, de casussen gespeeld. Bij de eerste casus die ik kreeg, liet de lotuspatiënt mij bijvoorbeeld weten dat zij bekend was met hartfalen en slechtziendheid. Mijn taak als verpleegkunde was om haar uit te horen en juist te handelen. Doordat ik goed reageerde in deze situatie werd ik door de jury verkozen tot nationaal kampioen verpleegkunde.“

Wat heb je overgehouden aan je titel?
“Deze titel gaat voornamelijk heel mooi staan op mijn cv. Het zegt wel iets goeds over je en hier wordt op gelet als je aan een baan wilt komen. En ik kan mezelf wel de nationaal kampioen van Nederland noemen. Dat kunnen niet veel mensen. Natuurlijk is het ook een hele leuke ervaring geweest voor mij. Het is dus vooral heel erg belangrijk en leuk voor mij geweest om mee te doen, dat ik hier echt iets aan overhield vond ik niet heel belangrijk. Wel vind ik het echt gaaf dat ik de kans heb gekregen om mee te mogen doen aan de wereldkampioenschappen in Abu Dhabi in oktober 2017. Ik weet van mezelf dat ik aan de eisen voldoe, maar dit geeft toch wel een bevestiging.”

Wat heb je geleerd door mee te doen aan de wedstrijd?
“Ik durf niet te zeggen dat ik iets heb geleerd door mee te doen aan deze kampioenschappen, dit alles doe je namelijk ook op je werk. De kennis die ik heb, heb ik te danken aan mijn studie. Omgaan met stressvolle situaties hoort gewoon bij het werk van een verpleegkundige. De wedstrijden zijn dan ook gelijkwaardig aan dit werk. Geen dag is hier hetzelfde, dit komt alleen voor in het mooiste plaatje. Daar moet je dus gewoon mee om weten te gaan.”