Olle Lammers (hobbyfotograaf) toonde lef en mocht hierdoor gedurende de maand mei dagelijks foto’s plaatsen op het Instagram account van VVV-Amersfoort. Hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen? “Ik volgde de eerdere Amersfoort take-overs al een tijdje toen ik op een dag dacht: ‘ik wil ook een take-over doen’. Het leek mij erg leuk om voor een groot account (+4.000 volgers) mijn foto's te laten zien, ook omdat ik nog maar twee jaar in Amersfoort woon. Ik heb toen contact gezocht met Esther van Citymarketing Amersfoort, en na een leuke afspraak bij Esther op kantoor mocht ik aan de slag!”

Als je naar de foto’s kijkt die Lammers heeft gemaakt zou je bijna denken dat hij fotograaf van beroep is, dit is echter niet het geval. “Na een niet afgeronde studie Multimedia Design, wat nog steeds een hobby van me is, ben ik nu aan het werk als Project Manager Supply Chain bij KraftHeinz. Fotograferen doe ik daar dus bij.” Lammers heeft een dochtertje en een drukke baan, hierdoor moest hij de Instagram posts goed inplannen. “Ik schreef vaak ’s avonds een tekstje voor de foto zodat ik ’s ochtends tijdens het ontbijt de foto meteen kon plaatsen nog voordat ik mijn dochter naar school bracht en ik zelf naar mijn werk ging.”

De door Lammers geplaatste foto’s zijn erg gevarieerd, van een lammetje in de wei tot de bekende Onze Lieve Vrouwetoren. Een deel van de foto’s zijn extreem ingezoomd terwijl andere juist een totaalbeeld van het gebouw geven. “Mijn favoriete foto is de foto die ik als eerste heb geplaatst. Op deze foto is het detail van de deur in de Koppelpoort te zien, de felle kleuren, symmetrie en het contrast. Over de laatste foto ben ik ook erg tevreden, deze is weer van de koppelpoort, maar dan een totaalbeeld. De foto’s die ik tot nu toe op internet zag van de koppelpoort vond ik vaak incompleet, scheef of te bewerkt.” De laatst geplaatste foto bestaat uit 40 foto’s, die later zijn samengevoegd, hiermee wilde Lammers het gewenste gezichtsveld en de hoogste kwaliteit bereiken.

Lammers ging vaak met een plan voor de perfecte foto op stap, maar vaak pas tijdens de shoot kwam alles samen tot het juiste plaatje. Met zijn foto’s wil hij namelijk laten zien hoe mooi gewone dingen kunnen zijn. “Ik ben opgegroeid in hartje Amsterdam, maar pas nadat ik weg was uit Amsterdam heb ik opgemerkt hoe mooi de stad eigenlijk is, terwijl ik het daarvoor zo gewoon vond. Daarom kijk ik nu ook met frisse ogen naar Amersfoort.” Lammers heeft een eigen stijl van fotograferen en probeert zich te onderscheiden door “altijd net even een alternatieve kant van het onderwerp vast te leggen.”

Standaard werden de foto’s van Lammers geliked en er werd altijd gereageerd. Zijn laatste foto heeft na een dag al bijna 300 likes. “Ik vond het leuk om te lezen hoe voor mij onbekende mensen reageerden, en ook leerzaam. Ze reageerde vaak op de foto’s waar ik het juist niet had verwacht.”

De maand mei is voorbij, na een maand foto’s plaatsen is de take-over afgelopen. “Ik vind het jammer dat het is afgelopen, de komende dagen ga ik het zeker missen. In de take-over is wel veel tijd gaan zitten, want ik wilde het echt goed doen. Combineren met mijn drukke baan was dus soms wel lastig.”  In de toekomst wil Lammers kleine of grote stukjes historie vast blijven leggen, doormiddel van unieke foto’s. “Misschien ga ik nog wat losse opdrachten doen, maar ik wil vooral dicht bij mezelf blijven, op een bruiloft zal je mij niet snel als fotograaf vinden.”

Bron: Olle Lammers

Bron: Olle Lammers

 

Eindredactie: Mandy Bek