Bij aankomst is het eerste wat opvalt de rode loper die voor de deur ligt. Het ziet er erg officieel uit. In de aankomsthal worden de namen van de bezoekers opgeschreven door een vriendelijke mevrouw. Ze geeft de aanwijzing om door te lopen naar een witte tent aan de achterkant van het gebouw. “Niet te missen!”, zegt ze.

Eenmaal aangekomen in de tent, is het al behoorlijk druk. Er staan overal tafels met stoelen waar je aan kan zitten en sta-tafeltjes met hapjes erop. Ook is er een bar waar je een drankje kan halen. Er hantg een feestelijke sfeer. Net als ik een drankje wil gaan halen bij de bar, loopt iedereen plots weer naar buiten. “Aan de voorkant zal er een toespraak worden gehouden, dus daar moet je bij zijn!”, zegt een mevrouw van Kwintes. Ik loop de menigte achterna.

We staan nu weer vooraan het gebouw, met een gevoelstemperatuur van -7 en natte sneeuw dat uit de hemel komt vallen. Iedereen kijkt naar een man op een klein podium. Het is Rienk Buter, hoofd vastgoed bij Kwintes. Hij houdt een welkomstwoord aan alle mensen en hij vertelt daarna over de oorsprong van het Wijck Wonen-concept. Als hij uitgesproken is, loopt wedhouder Floor Imming op het podium om een toespraak te houden. Ondertussen tikt een medewerkster van Kwintes mij aan; “Ik zou dáár gaan staan als ik jou was, er gaat zo dadelijk wat gebeuren op het dak.” Nieuwsgierig ging ik aan de overkant staan. En inderdaad. Er staat een man op het dak, gezekerd aan een touw. Hij houdt een rol vast, wat op het eerste gezicht een spandoek lijkt te zijn. De wedhouder is ondertussen uitgepraat en mag Wijck Wonen Amersfoort officieel openen. Ze telt af: “3, 2, 1…” Nu hoort het spandoek natuurlijk spectaculair open te rollen, maar dit gaat door de stevige die er staat iéts minder soepel. Uiteindelijk is het spandoek duidelijk zichtbaar en hing het netjes over het gebouw heen. Er klinkt een groot applaus. “Laten we met ze allen naar binnen te gaan, om te toosten!”, roept Buter.

We gaan weer terug naar de tent en bij binnenkomst staat er een mevrouw klaar die prosecco uit deelt. Een man op het podium toost op de opening en iedereen toost. Nu klinkt er rustige jazzmuziek dat live wordt gespeeld op het podium voor in de tent. Het is hier gelukkig een stukje warmer dan buiten, door de verwarming die in de tent aanwezig is.  Er zitten verderop een paar meiden aan een tafeltje te kletsen. Het zijn toekomstige bewoners van de nieuwe studio’s. “Wat het zo aantrekkelijk maakte, is dat je je eigen keuken en badkamer hebt. Ook is het gezellig dat je met veel mensen van je eigen leeftijd in één gebouw woont. Met 5 min. sta je al op het centraal station en in de binnenstad.” vertellen ze. “Voor een kamer van 25 m2 betaal je zo’n 630 euro, maar door de 300 euro huurtoeslag die je krijgt, valt het uiteindelijk erg mee.”

De hele opening staat natuurlijk in het teken van de nieuwe studio’s, dus weg gaan zonder een kijkje van binnen te nemen is een no-go. Er staat een studio open voor bezichtiging. Van binnen ziet het er netjes en nieuw uit. Het is niet groot, maar wel compact. Er ligt laminaat op de vloer en er is een moderne keuken ingebouwd. Een wc en douche is ook inbegrepen. In de studio staan twee projectleiders van Kwintes. Eén daarvan is Jolanda van Loon. Ze vertelt wat meer over de nieuwe studio’s: “In totaal zijn er 41 studio’s. Je hebt twee varianten; een kleinere kamer van 18 m2 en een wat grotere kamer van 25 m2. De bewoners die er als eerste bij waren, hebben zelf meegeholpen aan de verbouwing van de kantoren tot studio’s.” Omdat Kwintes ook persoonlijke begeleiding verzorgt voor mensen die dit nodig hebben, vraag ik of die hier ook terecht kunnen. “Zo’n 60% van de mensen die hier gaan wonen, zijn mensen die hulp nodig hebben.”, vertelt de andere projectleider. Er worden geen bijzondere aanpassingen gedaan aan de woningen voor deze mensen, omdat ze hier uiteindelijk wel zelfstandig gaan wonen. “Het is onderdeel van het concept dat de bewoners zelf belangrijke zaken in het gebouw regelen, zoals onderhoud. Een aantal bewoners krijgen daarom ook een bestuurderstaak, waar ze zichzelf voor hebben opgegeven. Een voorbeeld daarvan is een gangmaker, die de sociale activiteiten regelt.” Voor deze activiteiten is genoeg ruimte, dankzij de twee gemeenschappelijke woonkamers waarover het gebouw beschikt.

Het is duidelijk; Kwintes heeft een innovatief concept bedacht en ontwikkeld, die niet alleen een uitkomst is voor studenten en starters, maar ook een goede oplossing lijkt voor leegstaande kantoorpanden. Terwijl de toekomstige bewoners nog gezellig doorkletsen in de tent, is het na een laatste drankje tijd om naar huis te gaan.