Waarom vieren we hemelvaart nog? Aankomende donderdag heeft het land weer vrij vanwege deze feestdag. Is dat nog wel nodig?

Met hemelvaart vieren de christenen dat Jezus 40 dagen na zijn opstanding naar de hemel terug is gegaan. In het jodendom heb je 40 dagen nodig om te rouwen, dus die 40 dagen staan daar symbool voor.

Sommige kerken houden ’s avonds nog wel een kerkdienst of een mis. De meerderheid doet echter niks met hemelvaart. Rolina Klein Kranenburg, voorganger van de Veenkerk, legt uit dat Nederland is gebaseerd op het christendom. In die tijd hebben ze alle christelijke feestdagen meteen ingesteld als nationale feestdagen. Nu is het merendeel van Nederland niet meer christelijk, maar we vieren het nog steeds.

“Het is natuurlijk waar dat bijvoorbeeld poerim ook een belangrijke feestdag is. Het is goed om er over na te denken wat voor feesten we wel of niet vieren met vrije dagen. Het zou best een goed idee zijn om mensen te laten kiezen welke religieuze dag ze vrij willen hebben”, aldus Kranenburg. “Of we nou wel of niet vrij zijn, hemelvaart wordt toch wel gevierd door de mensen die er om geven”.