"Hij is toch die ene die vlakjes inkleurde?" is een vraag die gesteld kan worden bij de het horen van de naam van Piet Mondriaan. Zijn bekendste schilderij, "Compositie 2, in Rood, Blauw en Geel", wordt nu nog steeds veel gebruikt in de mode en is van grote waarde voor de Nederlandse cultuur. Niet iedereen weet echter dat Mondriaan niet altijd abstract heeft geschilderd; in zijn jongere jaren schilderde hij veel realistischer. Tentoonstelling "Puur Natuur" toont dit op heldere en interessante wijze.

In zijn jongere jaren fietste Mondriaan vanuit zijn woonplaats Amsterdam rond om alles wat hij mooi vond op de doek te vangen. Hij schilderde graag landschappen en dan het liefst in de morgen of in de schemering. Daarnaast bracht hij ook graag straten, gebouwen en boerderijen in beeld.
Soms zoomde hij in op de natuur. Een van zijn beroemdste werken is de Amaryllis, een bloem. Een rondleider vertelt: “Hij had op Haagse School natuurlijk geleerd dat hij alles natuurgetrouw moest schilderen, en dat deed hij dan ook. Later zou hij daar van af gaan wijken.

Verder maakte hij stillevens en portretten in zijn atelier. Een van de geportretteerden is zijn oom Frits Mondriaan. Ook hij schilderde in de stijl van de Haagse School; Piet had erg veel vaardigheden van hem geleerd.
Een bezoeker van de tentoonstelling, Bram, loopt druk gebarend samen met medebezoeker Nienke langs de schilderijen en vertelt “Ik vind het fascinerend wat Mondriaan hier doet. Veel van zijn werken, en dan vooral zijn portretten lijken op foto’s waarbij de focus niet goed is. Dat geeft het een extra dimensie.” Voor velen is deze kant van Mondriaan een grote verassing.

Na deze periode vertrok Mondriaan naar Parijs. Hier raakte hij in aanraking met het kubisme en werd zijn stijl hierdoor drastisch veranderd. Het betekende niet het einde van zijn fixatie op de natuur; zijn realistische interpretatie ervan maakte plaats voor een meer abstracte visie, wat hem een van de pioniers van die stroming maakte en waar we hem natuurlijk allemaal van kennen.

Het Mondriaanhuis heeft met deze expositie een imposante collectie aan werken van Mondriaan in huis. De tentoonstelling is misschien klein, maar verrast en past goed in de sfeer van de rest van het museum. Dat is in ieder geval te zien aan de reactie van de bezoekers.

De tentoonstelling loopt nog tot 28 oktober 2018.
Meer info: www.mondriaanhuis.nl/nl/doe-mondriaan/te-zien/puur-natuur