“Vandaag gaan we het hebben over de toekomst van het stadhuis”, vertelt Jacques Happe, raadslid D66. Terwijl de andere raadsleden zich dinsdagavond 6 juni in hun stoelen settelen en hun naambordje voor zich op de lange tafel plaatsen, loopt er steeds meer publiek naar binnen dat op de tribune plaatsneemt. Als de klok zeven uur slaat, begint het voorbereidende besluit: moet het stadhuis gerenoveerd worden of is het beter om het maar gewoon af te breken?

Edward Dijxhoorn, raadslid Vereniging Amersfoortse Bedrijven (VAB), begint de discussie: “Ik maak me zorgen over de besteding aan een renovatie van het stadhuis.” Omdat het huidige gebouw niet meer voldoet aan de moderne eisen is renovatie van het stadhuis noodzakelijk. Het gebouw en de systemen zijn technisch versleten. Een van de grootste problemen is de slechte luchtbehandeling, het is snel te warm of te koud. Daarnaast moet er asbest verwijderd worden. Deze renovatie zal een hoop kosten. Terwijl de gemeente vorig jaar nog rekende op 24,5 miljoen, sprak de gemeente eind mei tijdens de presentatie van de nieuwste begroting al van dertig miljoen. De VAB vraagt zich daarom af of het wel verstandig is om het stadhuis te renoveren, maar een andere kant en klare oplossing hebben ze niet. “We vinden dat de gemeente het met professionals door moet nemen. Onderzoek wat de mogelijkheden zijn en blijf niet hangen bij renovatie”, aldus Dijxhoorn.

Nadat Dijxhoorn is uitgepraat, zet Happe zijn microfoon aan en geeft aan dat elk raadslid een minuut de tijd heeft om te vertellen over hun beslispunten en waarover ze het nog willen hebben. Youssef El-Messauoudi, raadslid groep El-Messauoudi, krijgt als eerste de beurt. “Ik denk dat Amersfoort op dit moment het duurste stadhuis heeft, als je kijkt naar alle rapporten, bijlagen, onderzoeken. Verbazingwekkende bedragen staan er in het raadsvoorstel. Er zijn nog talloze vragen over achterstallig onderhoud en tijdelijke huisvesting.” Kees Kraanen, raadslid VVD, vertelt dat de VVD de noodzaak ziet voor renovatie maar dat het wel sober en doelmatig moet gebeuren. “De VVD wil kritisch kijken waar we nog geld kunnen besparen.” Terwijl Rob Molenkamp, raadslid SP, zich afvraagt waarom zoveel kosten pas op het laatste moment zijn geïntroduceerd, vraagt Menno Fousert, raadslid Amersfoort 2014, zich af waarom ze überhaupt zoveel geld zouden steken in een lelijk gebouw dat in de weg staat. “Een rotte kies, daar moet je niet heel veel geld insteken, die moet je trekken.”

In de zaal heerst voornamelijk veel onrust over de brief van vastgoedbeheerder AXA, de eigenaar van het voormalige Agispand. Eerst bestond de mogelijkheid om te verhuizen naar het Agispand, maar later bleek dat de verhuurder het pand al had verhuurd aan een andere huurder. Dit zorgde er volgens het gemeentebestuur voor dat de mogelijkheid er niet meer was om daarheen te verhuizen. In de brief, die de raadsleden eerder die dag inzagen, stond dat de nieuwe huurder slechts 7.300 vierkante meter heeft gehuurd van de 31.500 vierkante meter. Er zou dus nog genoeg ruimte over zijn voor het stadhuis. Deze brief roept dan ook veel vragen op bij de raadsleden aan wethouder Menno Tigelaar, waardoor hij het woord neemt: “Agis had zich gemeld met een voorstel waarvan wij niet meteen konden zeggen dat het niet aantrekkelijk was, dus gingen we onderzoeken. We hebben dat aanbod onderzocht.

Toen hoorde we dat Agis het a-deel verhuurd had aan een andere verhuurder. We hebben gezegd dat wij vinden dat het b- en c-deel geen kwalitatief goede oplossingen zijn voor het stadhuis, je zult dan ook weer alles moeten onderzoeken en daarom begonnen we weer met het voorstel voor de renovatie.” Voor Roel Mulder, raadslid Actief, is dit geen goed argument en houdt direct zijn hand op om iets te kunnen zeggen. “Huren is meer dan alleen het Agispand. Er zijn meer varianten waar je aan kunt denken. Er is nergens gezegd dat alles in hetzelfde gebouw moet. Als één variant niet kan, waarom dan niet meer verder kijken, maar kijken naar eventuele andere varianten?” Astrid Janssen, raadslid GroenLinks, vindt deze optie juist helemaal niets en noemt het werken in verschillende gebouwen een “kwalitatief zeer slechte ontwikkeling.” Na wat gekibbel over of Mulder het wel of niet zo bedoelde verandert Happe het onderwerp naar risico’s. De risico’s bij het renoveren van het stadhuis zijn erg groot. “Als je hier al iets van het balkon trekt kom je mogelijk asbest tegen”, vertelt Fousert. Wethouder Tigelaar gaat hierop in: “Bij renovatie zijn inderdaad risico’s, maar het is niet zo dat je bij een nieuw pand geen risico’s tegenkomt.”

Hoewel de raadsleden nog veel te bespreken hebben, besluit Happe om tien voor negen aan iedereen te vragen of ze al klaar zijn voor een besluit, of dat ze volgende week nog een ronde willen. Groep El-Messaoudi, VVD, ChristenUnie, CDA en Actief zijn wel besluitrijp, maar Amersfoort2014, GroenLinks, D66, SP en PvdA vinden dat ze nog niet genoeg antwoorden hebben om te stemmen of ze het wel of niet eens zijn met de renovatie. Daarmee kiest de voorzitter ervoor dat er aanstaande dinsdagavond een extra ronde zal zijn. In deze ronde zullen de onderwerpen risico’s, draagvlak en duurzaamheid nog een keer aan bod komen.

 

 

Eindredacteur: Liam Rensink