Verslaggever Roy van der Meij zoekt uit hoe dat komt en ging langs bij Wilke Moerman.

Derdegeneratiekinderen presteren nog steeds slechter dan kinderen met ouders die in Nederland zijn geboren. Dat komt naar voren uit cijfers van het CBS. Derdegeneratiekinderen zijn kinderen met grootouders die vanuit niet – westerse landen naar Nederland zijn gekomen.

Derdegeneratiekinderen maken de CITO – toets nog altijd slechter dan kinderen uit groep 8 die een Nederlandse achtergrond hebben. Maar hoe komt dit nou? Verslaggever Roy van der Meij ging op pad en ging langs bij Wilke Moerman. Zij is jarenlang intern begeleider geweest op basisscholen in Amersfoort en werkt nu als invalkracht bij basisscholen in de regio Amersfoort. Ook heeft ze een eigen tekenstudio waar ze derdegeneratiekinderen ook regelmatig over de vloer ziet komen.

Ze vindt onder andere dat het Nederlandse onderwijssysteem veel te gestructureerd is en daar zou wat aan gedaan moeten worden door te kijken wat de kinderen nou echt nodig hebben. Duits en Frans zijn talen die we niet meer zo nodig hebben volgens haar. Om derdegeneratiekinderen te helpen moeten we bijvoorbeeld Chinees, Russisch of Arabisch gaan leren.