Colin Wegman, aka KOLLIN is the next big thing in Amersfoort, een echte opkomende artiest. Hij is nu 18 jaar en is al vele jaren bezig met schrijven en rappen. Colin maakt al lange tijd muziek en is begonnen met het schrijven van teksten. Deze rapte hij en werd hiermee al vrij snel populair. Hij is sinds kort bezig met het maken van techno, waar hij zich graag in verder wilt ontwikkelen. Hij heeft onder andere in Kraft in Amersfoort opgetreden.

Hoe ben je begonnen met muziek maken?

Ik ben toen ik erg jong was begonnen met drummen, omdat m’n ouders graag wilden dat ik een instrument kon spelen. Ik was alleen nooit goed met huiswerk, dus ik oefende nooit. Ik ben dus daar na een tijdje mee gestopt. Daarna ben ik, doordat ik heel veel hip-hop luisterde, begonnen met schrijven. Ik denk dat er twee aspecten zijn geweest die mee hebben gespeeld met het doorzetten van schrijven. Het eerste was dat er een jongen uit mijn klas heel goed kon beatboxen, en ik rapte dan liedjes van andere artiesten over zijn beatboxen heen. Later besefte ik dat ik eigenlijk het werk van anderen rapte, en dat ik ook gewoon mijn eigen teksten kon gaan schrijven. Ik ben toen begonnen met schrijven, maar niet echt met een bepaald doel. Een tijd later kwam ik een rapper tegen in Amersfoort, van wie ik de muziek ook luisterde. Ik werd toen door hem erg getriggerd om ook echt dingen op te nemen en nummers te gaan maken.

Hoe ben je overgestapt naar techno?

Ik denk niet dat ik echt ben overgestapt, het is er meer bij gekomen en hip-hop is nu een beetje op een laag vuurtje. Hoe ik ben begonnen met techno is eigenlijk door een vriendengroep van mij. We noemen ons de ‘Trapclouds’, en ik hoor daarbinnen nog bij een kleiner groepje van vijf jongens ‘youth’, omdat wij de jongste zijn. Ik deed veel met hun samen, en op een gegeven moment hadden zij het voorstel om een MDMA-avond te houden bij hun huis in Amersfoort. Eerst had ik daar echt geen zin in, omdat het harddrugs is. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen het wel te doen, omdat ik dacht ‘ja, waarom niet?’. Ik heb toen lang in een kamer gestaan waar een monitor stond met techno, waar ik twee sets van anderhalf uur vijf keer opnieuw heb afgespeeld, en toen was ik eigenlijk verliefd geworden op techno. Dus eigenlijk komt het door drugs, maar nu kan ik het ook gewoon waarderen zonder drugs. Het heeft me wel doen beseffen wat de magie van de muziek is, als het neerkomt op techno.

Hoe zorg je voor publiciteit als artiest?

De creatieve scene draait volgens mij gewoon een beetje om de mensen die je kent, dus als je ooit iemand tegenkomt die bijvoorbeeld rapt, moet je zorgen dat je altijd contact blijft houden met dat soort personen. Je moet ook open staan voor alles en contacten onderhouden, want mensen kunnen je altijd verder helpen. Wat het allerbelangrijkste is, is dat je moet blijven creëren, en blijven publiceren. Op deze manier bouw je vanzelf een fanbase op, en is het alleen nog maar een kwestie van tijd. Jongeren in Amersfoort komen soms naar mij toe als ze me zien lopen en zeggen dat ze m’n muziek chill vinden, en ik denk dat het zo allemaal een beetje begint. Én altijd hard door blijven werken!

Hoe denk je dat bewoners van Amersfoort kijken naar jou als artiest?

Daar heb ik wel een grappig verhaal over, er was laatst namelijk een boek geschreven over hip-hop in Amersfoort, en toen hebben ze mij ook gevraagd. In dat boek word ik echt gepresenteerd als de ‘young-boy’, als een soort van belofte. Ik denk dat mensen ook wel zo naar mij kijken in Amersfoort.

Wat bedoelen ze met belofte?

Nou, ik ben niet bepaald op hele hoge levels, maar ik heb wel potentie om groot te worden. Dat hoor ik ook vaak van mensen, dat ik de potentie heb om door te groeien. Ik denk dat mensen in Amersfoort dit ook wel zo zien.

Heb je nog tips voor jongeren zoals jij?

Ja tuurlijk! Liefde is de key, dat is heel belangrijk. Je moet ook geen vlees eten, want dat zorgt voor ziek veel bullshit. Wees gewoon lekker jezelf! Je ziet de laatste tijd veel mensen die door social media naast hun schoenen gaan lopen. Het is super belangrijk dat je goeie mensen om je heen hebt, en aardige mensen. Blijf muziek luisteren, blijf vooral naar mijn muziek luisteren! Doe gewoon je ding, en blijf dicht bij jezelf.

Hoe zorg je er dan voor dat je bij jezelf blijft?

Op een heleboel verschillende manieren eigenlijk. Wat voor mij heel erg helpt, ik ben van mezelf heel erg druk in mijn hoofd. Ik ben toen ooit hippies tegen gekomen op een festival, en zij waren super liefdevol en openminded. Hiermee hebben ze mij echt getriggerd op een bepaalde manier, en heb ik me meer verdiept in hun wereld. Ik ben daardoor begonnen met mediteren. Dit helpt mij wel heel erg om dichter bij mezelf te komen, dat ik meer rust heb in mijn hoofd en mezelf ook beter leer kennen. Het is denk ik ook belangrijk dat je vrienden hebt die eerlijk tegen je zijn, daardoor leer je jezelf ook beter kennen. Stel, mijn vrienden zouden bij ieder nummer of iedere productie die ik maak zeggen dat het heel goed is, dan zou ik bij wijze van spreken bij een optreden een super slechte set kunnen draaien omdat ik denk dat het allemaal heel hard is, omdat me vrienden dat tegen me zeggen. Als je vrienden eerlijk tegen je zeggen wat goed is en wat beter kan, daardoor leer je jezelf ook nog beter kennen. Het is ook erg belangrijk om naar je goeie punten te kijken en niet naar je slechte!