“Mensen hebben de neiging om naar Chili of Australië te vliegen om te ontspannen en te kijken hoe interessant de omgeving daar is, zonder dat zij weten hoe interessant en mooi Nederland is”, vertelt Arnold Huisman (49) die al zo’n 25 jaar woonachtig is in Amersfoort. Hij is planoloog van beroep en organiseert al jaren wandelingen en fietstochten in en rondom Amersfoort. Daarnaast is hij heldervoelend en biedt hij energiebehandelingen aan.

“Ik heb heel lang als ZZP’er gewerkt maar toen de crisis uitbrak waren er niet veel klussen beschikbaar. Hierdoor had ik ineens ontzettend veel vrije tijd en ben ik gaan nadenken  wat ik hiermee wilde gaan doen. Toen ben ik begonnen met het organiseren van wandelingen en fietstochten. Sinds vorig jaar ben ik voor drieënhalve dag werkzaam als planoloog in Hilversum. Als planoloog houd ik mij bezig met de inrichting de ruimte en de ontwikkeling van de stad. Tijdens de wandel- en fietstochten doe ik veel kennis op over de architectuur, stedenbouw en het landschap. Wat veel mensen niet weten over Amersfoort is dat de natuur in de stad heel rijk is, rijker dan buiten de stad. Ik vind de combinatie van stedelijke bouw en natuur heel mooi. Ik ben altijd bezig met het bedenken van nieuwe tochten in en rondom Amersfoort. Door mijn werk als planoloog heb ik veel kennis van wegen en paden, dus het maken van een route is geen probleem. Vroeger waren er in en rond de binnenstad van Amersfoort tientallen tolhuizen. Dit waren gebouwen waar tol werd geheven en betaald. Deze tolhuizen inmiddels bijna allemaal afgebroken, op een stuk of twintig in de provincie Utrecht na. Dat wordt nu een nieuwe fietstocht, langs een aantal van deze tolhuizen.

Vroeger gingen tochten vaak niet door, simpelweg omdat er niet genoeg geïnteresseerden waren. Langzamerhand begint het aantal deelnemers te groeien. De ene week organiseer ik een fietstocht en de andere week een wandeling. Gemiddeld gaan er nu zo’n vier mensen mee per tocht. Dit zijn relatief kleine groepen, maar het lijkt me helemaal niet leuk om met veel grotere groepen door de stad te lopen. Met een kleine groep is het ook makkelijker om onderling contact met elkaar te maken. En het maakt ook dat veel mensen regelmatig terugkeren. Met name ouderen en gepensioneerden nemen deel aan de wandel- en fietstochten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar ik denk dat het voor veel jongeren niet zo sexy is om te gaan wandelen of fietsen. Het zou leuk zijn als er meer jongeren mee zouden gaan en de verbinding zouden aangaan met de anderen. De ouderen die deelnemen zijn zulke leuke mensen en staan open voor ontmoeting. Elke keer denk ik weer, wat een rijkdom dat ik dit mag doen.

Het startpunt van elke wandeling is het station van Amersfoort. Hier geef ik een korte inleiding of vertel ik een verhaal passend bij de wandeltocht. Toen ik tijdens een van de wandeltochten mijn verhaal aan het vertellen was ontstond er een heftige discussie tussen de acht deelnemers. Het was in de tijd dat er een groot aantal asielzoekers naar Nederland kwam. Vier van de deelnemers waren heel idealistisch en wilde vluchtelingen graag welkom heetten. Daartegenover stonden de vier andere deelnemers die juist angstig waren tegenover de komst van vluchtelingen. Tijdens de gehele wandeling was de groep in tweeën gedeeld. Maar tijdens het diner na de wandeling gebeurde er iets bijzonders. Ineens ontstond er contact en werd er naar elkaar geluisterd. Na het diner nam iedereen op het station afscheid van elkaar en ondanks dat hun meningen zo verschilden was er een soort warmte ontstaan tussen de deelnemers.

Mijn moeder had vroeger veel last van hoofdpijn en om dit te behandelen bezocht zij een magnetiseur. Op een gegeven moment verhuisde deze magnetiseur en kon hij mijn moeder niet verder behandelen. Hij zei toen tegen mijn moeder, zonder mij ooit gezien te hebben, dat haar oudste zoon dit ook kon. Zij heeft mij toen gevraagd en toen ik mijn handen op haar hoofd gelegd. Ze voelde de hoofdpijn wegstromen. Na er twintig jaar niks mee gedaan te hebben bied ik nu energiebehandelingen aan. Ik kan van een afstand voelen of een persoon spanningen heeft. Ik voel dingen die artsen niet zien. Ik ben ervan overtuigd dat als de medische wereld zou samen werken met mensen die heldervoelend zijn, een hoop mensen hiervan zouden profiteren. Mijn zus heeft een zware hernia gehad. Ik heb haar toen geholpen door mijn handen op haar benen te leggen waardoor de spanning verdween. Zij belde mij toen de volgende dag op dat zij voor het eerst sinds lange tijd weer zonder pijnstillers had kunnen slapen. Zo’n effect kan het hebben.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eindredacteur: Nikita Neuteboom