Theatermaker Bernadette Sikkers geeft om de veertien dagen de theaterworkshop Ithaka, 'Spelen voor je leven' in Cultuurboerderij Nieuwe Erven. De stichting ‘Spelen voor je leven’ is een zelfstandige stichting en begon als onderdeel van de stichting Kanker in Beeld.

 

Spelen voor je leven organiseert sinds januari 2012 de improvisatie theaterworkshop Ithaka, ‘Spelen voor je leven’. Dit staat voor Improvisatie Theater Amersfoort bij Kanker. Deze workshop begon voor twee maanden als pilot van de stichting Kanker in Beeld en is sinds maart 2016 een zelfstandige stichting geworden.

“Het doel van de workshop is om mensen uit Amersfoort en omstreken, die te maken hebben of hebben gehad met kanker en de gevolgen hiervan, te ondersteunen in hun verwerkingsproces en hen te laten ervaren wat creatieve expressie voor hen kan betekenen. Ik wil ze even niet meer laten denken aan kanker en gewoon hun creativiteit ontwaken. Veel mensen denken namelijk dat zij kanker zijn, terwijl dat niet zo is”, vertelt Sikkers.

“Tijdens de workshops komen verschillende grote thema’s aan bod, waaronder jaloezie en liefde. Onder het motto van de jaren zestig ‘verbeelding aan de macht’ geef ik de workshops nu al bijna zes jaar. Ik wil mensen laten zien dat ze meer zijn en niet zoals zij denken, maar een ziekte”, aldus Sikkers.

De groep van de workshop bestaat uit dertien à veertien man. Deze vaste groep voelt zich veilig en vertrouwd bij elkaar. “Tijdens de workshops kan ik altijd even helemaal los zijn en buiten mijzelf treden. Het is voor mij letterlijk een op mijn lijf geschreven workshop. Ik vind het zo mooi en het helpt mij ook in mijn dagelijkse leven vooruit, in mijn beslissingen en conflicten. Ik zie namelijk dat het ook anders opgelost kan worden. Door de veilige sfeer en plek, wat Ithaka ook letterlijk betekent, durf ik ook even anders te zijn en een rol te spelen. Er wordt geen oordeel geveld, zowel door Bernadette niet als door de medespelers niet. Ik leef zelf veel in mijn hoofd en de workshop dwingt mij mijn fantasie te uiten en impulsief te denken. Niet denken maar doen!”, vertelt Thérèse H., één van de cursisten. Thérèse is zelf een kanker patiënt en ziet de workshops als verwerkingsproces en therapeutische oplossing.

De workshops zijn op dit moment nog alleen als les en staan los van elkaar, er wordt niks ingestudeerd of laten zien aan de buitenwereld, maar dat kan in de toekomst veranderen. Dit is echter nog niet zeker, omdat dat de doelstelling van de workshop eigenlijk tegenspreekt.

De komende theaterworkshops vinden plaats op de volgende dagen in de cultuurboerderij van 10.00 tot 12.30 uur. 17 en 31 mei en 14 en 28 juni.

 

Eindredacteur: Nikita Neuteboom