33% van de Christelijke huwelijken strandt, tegenover 30% van de huwelijken tussen niet-gelovigen. Volgens de Bijbel mag wat God samenbrengt, niet gescheiden worden. Daarbij staat voorop dat God echtscheiding haat. Toch hebben Christelijke relatietherapeuten Bram en Helma de Blouw ervoor gekozen om zorg na echtscheiding op zich te nemen.

Voelen jullie je nooit schuldig?
Nee! Wij zijn er nog steeds heilig van overtuigd dat het huwelijk een verbinding is tussen twee mensen dat niet gebroken mag worden. Als onze cliënten aangeven te willen scheiden dan zullen wij er alles aan doen om de knelpunten op te zoeken en, zoals God het bedoeld heeft, het echtpaar een heel leven samen door te laten brengen. Besluiten ze toch te scheiden? Dan raden we ze aan om ergens anders tijdelijke hulp te zoeken om de scheiding te regelen. Daarna zien wij ze terug voor de nazorg en heropbouw van een eigen leven. Dit is een belangrijk verschil.

Dat lijkt mij best een dun lijntje?
Het gaat erom dat wij nooit een echtscheiding zullen aanmoedigen en hier dus ook niet in zullen ondersteunen. Het scheiden zelf is tegen God zijn woord in. Het belangrijkste is dat de persoon zelf voelt dat deze keuze juist is en ook voelt dat God begrijpt waarom dit de goede keuze is. Daar kunnen wij verder niks over zeggen. Soms worden, vooral vrouwen, al jaren mishandeld. Soms is één van de twee partners ontrouw. Het kan zelfs zijn dat je partner narcistisch is, waardoor het onmogelijk is om ermee samen te leven. Om een goed leven te hebben is er bijna dan geen andere optie dan voor jezelf kiezen, ondanks dat in de Bijbel aangegeven staat dat je bij elkaar hoort te blijven. Dit is alleen wel een persoonlijke keuze.

Wanneer besloten jullie je hiervoor open te stellen?
‘Al meer dan 10 jaar waren wij actief in het ondersteunen van huwelijken, van scheiding was echter geen sprake; bijbels het mag niet, het was en is een zonde, je gaat naar de hel en ‘het gebeurde gewoon niet in de kerk’. Zo zijn wij opgevoed. Dit veranderde toen wij in Amerika gingen wonen, bij onze zoon in Texas. Zijn vrouw zette hem op straat en na een ontzettend zware periode is zij ook nog eens bij hem weggegaan. Dan ga je nadenken. Gaat mijn zoon dan nu naar de hel? Is hij een slecht mens? In plaats van dat ze in zijn kerk hun ogen sloten, zagen we hoe hij werd geholpen met het verwerken van deze echtscheiding. Toen realiseerde wij ons dat dit iets is wat in Nederland bijna niet voor zou kunnen komen, we kennen hier alleen maar afkeuring. Daarna begon het balletje te rollen.’

Hoe zijn de reacties uit jullie omgeving hierop?
‘Ontzettend verschillend. Zo zijn er mensen die zich afvragen hoe wij dit durven te ondernemen. Tegen God zijn woord in? Dat is volgens hun absoluut niet mogelijk. Andere mensen zijn juist heel blij, ontkennen dat het gebeurt is tegenwoordig steeds lastiger. Het is tijd dat mensen hun oogkleppen afdoen. Als het dan toch gebeurt, is het toch beter om hulp te bieden aan de mensen die dat nodig hebben? Er is al genoeg afkeuring vanuit de kerk voor de situatie. Als je scheidt doe je dat niet voor je plezier, mensen zijn vaak al verdrietig genoeg.’

Hoe zit het dan met hertrouwen?
‘In de bijbel staat dat hertrouwen is toegestaan als er sprake is geweest van ontrouw bij de partner. Eigenlijk is deze tekst alleen geschreven door Mozes omdat het volk van Israël het er niet mee eens was dat ze niet opnieuw mochten trouwen. Wij vinden als je hertrouwt, dat je meer dan bewust moet zijn van je verleden en toekomst. Waarom is het vorige huwelijk stukgelopen? Aan wie lag het? Kan dit opnieuw op deze manier lopen? Om deze reden laten wij de nieuwe partners een hele uitgebreide persoonlijkheidstest doen. We hebben weleens gehad dat hieruit kwam dat er veel obstakels in het huwelijk zouden komen, het koppel is om die reden toch uit elkaar gegaan. De meeste mensen hebben, als zij geen zonden begaan hebben als bijvoorbeeld overspel, recht op een tweede kans. Deze kans moet wel goed doordacht en besproken zijn.

Wat zegt de bijbel letterlijk over echtscheiding?

Op de eerste plaats komt naar voren dat wanneer een echtpaar besluit om te trouwen, zij kiezen voor een levenslange verbondenheid: “Ze zijn dan niet langer twee, maar één. Wat God heeft verbonden, mag een mens niet scheiden.” (Matteüs 19:6)  &  “..Want ik haat de echtscheiding zegt de Here..” (Mal.2:16)

Overspel is daarbij een grote oneer: “Je mag geen gemeenschap hebben met de vrouw van je naaste; daardoor zou je onrein worden.” (Leviticus 18:20) & “Iedereen moet het huwelijk als kostbaar bezien en het huwelijksbed moet rein blijven, want God zal overspelige en seksueel immorele mensen oordelen.” (Hebreeën 13:4)

 Het enige moment dat een huwelijk beëindigd mag worden, is na overspel van de partner: Ik zeg jullie dat wie zich van zijn vrouw laat scheiden, behalve op grond van seksuele immoraliteit, en met een ander trouwt, overspel pleegt.’ (Mattheüs 19:9)