Roken op het terras van Coffee Corazon is vanaf deze week niet meer toegestaan. Hiermee is de koffiezaak de eerste horeca-onderneming in Amersfoort die een rookverbod op het terras invoert.

Eigenaar Dirk-Jan Stip vertelt dat het simpelweg niet meer te verantwoorden is dat mede-terrasgasten, onder wie veel kinderen, schadelijke rook inademen: “Wat mensen doen moeten ze zelf weten, maar in dit geval gaat het erom wat ze anderen aandoen.”

Het verbod om op het terras te roken, heeft de koffiezaak ook op Facebook aangekondigd. “Alcohol is ook schadelijk hoor ik roepen, maar dat is je eigen keus. Meeroken is juist geen eigen keus en we gaan onze niet-rokende gasten daarom vanaf morgen vrijwaren van tabaksrook.”

Het personeel was het er volgens Dirk-Jan meteen mee eens. “Ik denk dat iedereen wel klaar is met dat gerook.” Veel klachten over de rook van anderen hoort de eigenaar zelden. Dit ligt volgens hem aan het feit dat ze te gast zijn. “Als ze op het terras naast iemand zitten die aan het roken is, zie ik vaak wel ergernis. Maar echt klagen doen ze niet, en daarom helpen wij ze een handje door middel van dit rookverbod”.

“Op Facebook waren er ontzettend veel reacties. Ik denk dat zo’n negentig procent positie was. Het verbod leidt tot discussies, maar dat moet dan maar. Er zijn natuurlijk de typische reacties van rokers die het verbod onzin vinden. Maar zij snappen ons gewoon niet, willen ons simpelweg niet begrijpen.”

Dirk-Jan weet bijna zeker dat het verbod klanten gaat kosten: “In principe stuur je mensen weg. Aan de andere kant moet ik er maar op vertrouwen dat ik hierdoor ook nieuwe klanten zal aantrekken.

Mocht dit niet gebeuren, dan vindt hij dit geen ramp: “Van de klanten die er zijn, weet ik dat zij nu een prettigere ervaring op het terras hebben.”