De nieuwe kunstwandelroute in de binnenstad van Amersfoort, is de Heilige Huisjes. Op deze route kan de bezoeker in meer dan vijftig vensterbanken van Amersfoorters kunstwerken zien staan. De route geeft interpretaties van het idee Heilige Huisjes.

Een van de initiatiefnemers van de Heilige Huisjes is Marjolein Tönis (73). Tönis is onder andere deelnemer van galerie Absoluut en auteur van de twee boeken ‘Over Bling-Bling, Hebberigheid en Moederliefde’ (2010) en ‘Het Koekmannetje’ (2012). Tönis doet als kunstenaar zelf ook mee aan de route. “Zelf ben ik gefascineerd door rituelen en prachtige kerken, tegelijkertijd vind ik geloven een benauwende manier van leven. Om een discussie op gang te brengen en kunstenaars en vensterbankeigenaren te verbinden, ben ik op dit initiatief gekomen. Een soort pelgrimstocht dus, waarbij je al wandelend kunt discussiëren.”

De kunstwerken die te zien zijn, zijn gemaakt door professionele kunstenaars uit de regio en daarbuiten. Binnenkort kan iedereen routes van verschillende afstanden wandelen in het centrum, om de kunstwerkjes te bewonderen.

De kunstroute Heilige Huisjes is 29 april gestart en zal tot november 2017 doorgaan. Routeboekjes zijn op verschillende plekken te verkrijgen, waaronder het Amersfoortse VVV-kantoor.