‘Doneren’ of ‘ophalen’? Beide bordjes hangen voor de deur bij Voedselfocus, de voedselbank van Amersfoort, en wijzen bezoekers de weg. Een man van rond dertig, fietst met gevulde fietstassen hardop zingend de poort uit. Net voordat hij de hoek om fietst roept hij nog vrolijk “doei!” naar een man die het gebouw net binnen wil lopen. De man zwaait vrolijk terug en loopt naar binnen, waar het krioelt van bezoekers. Het is een diverse groep, met verschillende geloofsovertuigingen. Hoewel ze veel lijken te verschillen hebben ze veel gemeen, ten eerste de lach op hun gezicht.

Het gebouw bestaat uit verschillende ruimtes: de voedselbank, maar ook een kleding- en speelgoedbank. Het middelpunt is de wachtruimte, waar twee grote, wat verouderde tafels staan. Aan deze tafels neemt een deel van de bezoekers plaats, nadat ze elkaar vrolijk hebben begroet. Ze krijgen thee of koffie van de vrijwilligster die ze begroet met een lach. De ruimte wordt opgefleurd door een doek met de volgende boodschap: “Bij de voedselbank zijn we onszelf, accepteren we elkaar, maken we fouten, lachen we veel, geven we complimenten, vieren we feest, zeggen we ‘sorry’ en vergeven, horen we bij elkaar, is iedereen welkom en ben jij uniek!”

Ruim zevenduizend bewoners van Amersfoort zijn islamitisch, zij eten dus halal. Veertig procent van de bezoekers van Voedselfocus eet halal. Marja Dee, een vrijwillige dag coördinator, vertelt het volgende: “We proberen rekening te houden met halal-eters, vis wordt vaak apart gehouden voor deze groep. Ook krijgen we vaak halalvlees aangeleverd vanuit de supermarkt. Tijdens kerst kopen we speciaal halal artikelen in en na het offerfeest krijgen we vaak een grote hoeveelheid vlees aangeleverd. Hebben we echt geen halalvlees, dan geven we eieren mee. Het is namelijk belangrijk dat niemand te kort komt.”

Om half negen staan de eerste klanten al voor de deur terwijl voedselpakketten pas vanaf tien uur opgehaald kunnen worden. Dit alles om er zeker van te zijn dat ze niet te kort komen. “Wanneer de voedselbank open gaat staat er een onvoorstelbaar lange rij. De meeste klanten hebben niet door dat je beter tegen het einde aan kan komen.” Vertelt Anneke Burgler, één van de vrijwilligsters. Ze licht verder toe dat de klanten op het einde zo hier en daar wat extra’s krijgen als er wat over is.

Meer mensen zijn welkom bij de Voedselbank maakte de Vereniging van Voedselbanken afgelopen januari bekend. Volgens de nieuwe regel heeft ieder huishouden 120,- per maand en 80,- per persoon per maand nodig om rond te kunnen komen. Is je inkomen als alleenstaande dus onder de 200 euro is dan kun je een beroep doen op de Voedselbank. Het aantal klanten is ook in Amersfoort gestegen. “In Amersfoort zijn er nu ongeveer 430 klanten.” vertelt Burgler.

“Hier werken 135 vrijwilligers, dit zijn er genoeg. Ook krijgen we genoeg artikelen aangeleverd.” Het groeiende aantal klanten zorgt volgens Dee dus nog niet voor problemen.“Het is vooral fijn dat we nu meer mensen kunnen helpen.”