“Ik kom uit een socialistisch nest, mijn ouders waren PvdA-stemmers. Toen de PvdA een andere koers ging volgens, was de partij niet goed genoeg meer voor mij, dus ben ik gaan oriënteren op nadrukkelijke socialistische punten en dat was de SP.” Judith van Zon (56) is naast docente op het MBO Amersfoort bij de opleiding Juridisch secretaresse, bestuurslid bij de Socialistische Partij (SP) in Amersfoort.

“In 2002 ben ik lid geworden van de partij, omdat ik vind dat er wat moet veranderen en hoe kun je dat beter doen om je steun te betuigen, dan door lid te worden? Het heeft wel twee jaar geduurd voordat ik actief lid werd. Dat heeft meer te maken met de ontwikkeling in de samenleving. Ik vind dat er dingen veel beter kunnen en dat er zaken veranderd moeten worden. En als je dat vindt moet je daar zelf wel een aandeel in hebben, dan moet je er wel wat voor doen. Zo ben ik erin gerold.”

 Motiveert u als docente op het MBO Amersfoort, leerlingen om te stemmen of om lid te worden van een partij?

 “Om lid te worden van een partij niet specifiek. Toen ik zelf nog niet actief met mijn lidmaatschap omging, had ik het er niet over want ik wil de studenten eigenlijk niet beïnvloeden. Maar omdat ik er nu zelf inspiratie en motivatie uithaal zou ik niet weten waarom ik het niet zou overdragen, dus ik doe het nu wel. Dan zeg ik niet dat ze op de SP moeten stemmen, maar dan zeg ik: ‘zorg dat je ergens op stemt en kijk waar je op kan stemmen.’ Ik vraag hen wat zij vinden waar een goede samenleving aan moet voldoen en ik zeg dat ze moeten stemmen met hun hart. Dat soort dingen doe ik dus wel, ik heb ook mijn studenten uitgedaagd om naar een politiek debat te gaan.”

De SP verloor afgelopen verkiezingstijd één zetel. Toch is de SP trots, ondanks het verlies. Wat is uw mening hierover?

 “Je bent geneigd om te zeggen dat het jammer is dat we niet een zetel extra hebben gekregen, alleen al zodat je dan kunt zien waarvoor je gewerkt hebt, maar als je het vergelijkt met de PvdA is het toch ook een behoud. Het is toch de harde kern die voor SP kiest. Ik kan het zien als winst, maar ik had er graag ook meer gehad.”

Bent u tevreden met de coalitie die zich waarschijnlijk gaat vormen?

“Nee, ik denk niet dat GroenLinks erin mee moet gaan, want dan is er een grote kans dat hen hetzelfde overkomt wat de PvdA is overkomen. Zij worden dan ook meegetrokken in het rechtse beleid en dan worden ze ook afgestraft over vier jaar. Ik zou daarom echt willen pleiten voor hen om het niet te doen. Wij, de SP, hebben ook heel duidelijk gezegd dat we niet willen samenwerken met de VVD. Dat is dan weer een stukje ideologie waar de SP zich meer aan vasthoudt ten koste van regeringsdeelname dan partijen zoals GroenLinks en PvdA.”

Hoe denkt u over het populisme?

 “Ik vind het heel vervelend dat de SP vaak op de groep met populisten wordt gegooid want dat is niet zo, wij zijn geen populisten. We hebben goede oplossingen voor vraagstukken uit de samenleving en ja, populisme is makkelijk, zeg maar wat je slecht vindt en daar krijg je dan mensen in mee. Het gaat er juist om dat je kan aangeven hoe je het wilt oplossen en ook wat je ervoor moet laten en wat je ervoor nodig hebt.”

Rutte zei afgelopen verkiezingen: “Nederland zegt ho tegen het verkeerde soort populisme.” Denkt u dat er dan wel een goed soort populisme is?

“Nee, dat is onzin. Dat is een beetje zijn eigen populisme. Ik denk dat de VVD en CDA heel erg richting de PVV zijn opgeschoven en om dat te kunnen verantwoorden noemt Rutte het maar een onderscheiding tussen goed en slecht populisme. PVV is slecht en zij zijn goed en ondertussen maken ze gebruik van populistische uitspraken en standpunten en dat mag je dan goed populisme noemen, maar dat is natuurlijk onzin.”