Het vloerkleed is het podium, de bank is de tribune. Mensen dringen zich naar binnen in een al volle woonkamer. Esther, de eigenaar van het huis, snelt naar boven om nog wat extra stoelen te halen. Zoveel publiek hadden ze niet verwacht. Terwijl haar man de net geïnstalleerde gasten koffie of thee aanbiedt nemen de eerste twee spelers van de dag nog snel even hun tekst door. Hun blikken strak gefocust op het uitgetypte a4tje in hun handen. Verder is de sfeer ontspannen. De meeste mensen kennen elkaar. Wonen zelfs in dezelfde straat. Wanneer Esther met een bureaustoel de trap weer af komt en de laatste gast plaats neemt, wordt het stil. Zij zelf zal in de keuken moeten blijven staan, want haar woonkamer zit al vol. De muziek wordt gestart en het stuk begint. De twee mannelijke acteurs beginnen een verhit dialoog op te dragen.

Zondag 11 maart hadden de Amersfoorters voor een keer de kans om ongegeneerd bij hun buren naar binnen te kijken. Gluren bij de Buren is een huiskamerfestival dat plaatsvindt in alle wijken van Amersfoort. Het geeft lokale acts een podium. Zo ook Peter en Machmud, die in de woonkamer van Esther en Paul hun toneelstuk opdragen. De twee mannen zitten aan de eettafel die in dit stuk hun gebruikelijke stamtafel voorstelt. De woonkamer is hun plaatselijke kroeg. Het gehik en luide praten van de acteurs geeft het idee dat ze er al een tijdje zitten. De discussie waarmee ze het stuk begonnen loopt steeds verder op, tot de mannen onder luid gelach van het publiek in een vechtpartij belanden, waarin ze vooral Esther en Pauls meubilair verplaatsen in plaats van elkaar te raken. Het eindigt met de twee mannen huilend en uitgeteld op de grond. Een komisch gezicht ondanks de ernst van het onderwerp. Het publiek staat op en applaudisseert. Hun lachende gezichten geven de indruk dat ze zich vermaakt heeft. Esther en Paul worden bedankt, voor hun gastvrijheid, waarna de woonkamer leegloopt voordat een nieuwe groep buren weer binnen stroomt.

Op loopafstand van het huis van Esther en Paul vinden er nog meer optredens plaats. De woonkamers bieden ruimte voor allerlei lokale talenten. Van singer-songwriters tot koren die het publiek omverblazen.
Esther en Paul hebben hun woonkamer opgegeven als podium nadat zij zelf vorig jaar ook bij hun buren hebben genoten van verschillende optredens. “Het zorgt voor verbinding”. zegt Esther. “De kracht van Gluren bij de Buren is de laagdrempeligheid. Toegang is dan ook gratis.” Iedereen die graag wat artiesten verwelkomt mag zijn woonkamer opgeven. “Van portiekflat tot villa en van rijtjeshuis tot bungalow; hoe meer zielen, hoe meer vreugd”, is het motto.

Peter en Machmud spelen die dag nog drie keer hun toneelstuk. Mensen worden verwelkomd met wat te drinken, bekijken het stuk, bedanken Esther en Paul en gaan weer op weg naar het volgende huis. Wanneer het laatste stuk gespeeld is, het huis weer leeg is en de kroegtafel weer in een gewone eettafel is veranderd, ploffen Esther, Peter en Machmud neer. Paul is nog bezig met de afwas en het opruimen van de stoelen. Voldaan maar vermoeid blikken ze terug op een geslaagde dag. “De verbintenis die we normaal een beetje missen in de wijk, was vandaag overal te voelen. Gluren bij de buren was weer een succes”. Concludeert Esther. Maar op de vraag of ze dit ook een permanente oplossing vindt voor de verbintenis in de wijk, moet ze een beetje lachen. “Hoewel ik genoten heb van ieders aanwezigheid is een dag ik het jaar wel druk genoeg! Volgend jaar is iedereen weer van harte welkom om bij ons te komen gluren.” Dan zal de elfde editie van Gluren bij de buren in Amersfoort plaats vinden.