De politieke jongerenorganisatie van de ChristenUnie heeft als taak op te staan voor de vertegenwoordiging van jongeren in de politiek. De secretaris van PerspectieF, Annemarie de Bruin, vertelt over haar persoonlijke ervaring en waarom zij nou per se lid van de ChristenUnie is: “Wij hebben heel goed contact met onze lijsttrekker Gert Jan Segers”.

Wat heeft jou doen besluiten om lid te worden van de ChristenUnie?
“Ik ben vanaf mijn zeventiende al lid. Ik was toen al best veel bezig met het nieuws en maatschappijleer was altijd mijn favoriete vak op school. Mijn klasgenoten begrepen dat niet altijd, dat was vervelend. Toen hoorde ik dus dat er een jongerenorganisatie was, daar waren allemaal andere jongeren die politiek even belangrijk vonden als ik. De gezelligheid is natuurlijk ook mooi meegenomen. Het geloof is de basis bij deze partij, dat vind ik heel belangrijk en ik kan me er erg in vinden.”

Met welke standpunten van de CU ben je het het meeste eens?
“Het is lastig om een partij te vinden waar je het  honderd procent mee eens bent. Toch denk ik dat de houding van de partij en de christelijke grondslag me heel erg aanstaat. Ook is de ChristenUnie bezig met de strijd tegen prostitutie, dit gaat mij erg aan het hart en daar heb ik me dus ook voor ingezet”.

Wat doet PerspectieF voor de ChristenUnie?
“Bijna elke partij heeft een jongerenorganistatie, die staan in principe onafhankelijk van elkaar, maar we zitten wel in hetzelfde gebouw en we praten met ze.Wij mogen onze eigen standpunten maken maar. Het is ook onze taak omm OM te kijken of de ChristenUnie naar jongeren blijft luisteren en aan ons denkt. Dus niet alleen de dingen bespreken die zij belangrijk vinden. Wij vinden het belangrijk dat jongeren politiek gaan waarderen en dat er ook een plek is voor jongeren om mee te denken met de politiek. We kiezen elk jaar drie standpunten uit die gerelateerd zijn aan jongeren. Zoals dit jaar over jongeren die schulden hebben. Wij kijken hoe we daar aandacht voor kunnen vragen door bijvoorbeeld een workshop te geven om zo bewustwording te creëren.”

Welke taak heb jij binnen het team van PerspectieF?
“Als je besluit om actief lid te worden, kun je eerst bij een projectgroep, die groepen focussen zich dus op een van de speerpunten waar ze over gaan brainstormen. Je doet daar voor een jaar een project dat uiteindeijk lijdt tot een actie. Ik heb daarna nog in de promotiecommisie gezeten, nu zit ik dan in het landelijk bestuur en ben ik de secretaris van PerspectieF, dit houdt in dat je vooral veel moet regelen voor de vereniging.”

Wat is ER bij de jongerenorganisatie anders dan bij de moederpartij?
“Wij zijn iets kleiner, PerspectieF heeft ongeveer 1500 leden waarvan er zestig echt actief zijn. Wij kennen elkaar, bij een moederpartij zie je medeleden eigenlijk alleen op vergaderingen en bijeenkomsten. De jongerenpartij is wat dat betreft typisch een vereniging.”

Werken jullie samen met andere jongeren partijen?
“We vinden het allemaal belangrijk dat jongeren ethousiast worden over de poltiek en erover gaan nadenken. Dat is eigenlijk wel het gezamelijke doel van alle jongerenorganisaties. Zo hebben we recentelijk samen met alle jeugdpartijen het klimaatmanifest getekend als statement dat jongeren het klimaat wel heel belangrijk vinden en dat er dus zeker wel over gesproken moet worden in de Kamer.

Wat doet PerspectieF aan ledenwerving?
“Je lift natruulijk een beetje mee met de campagne van de moederpartij, maar daarnaast zijn we zelf de straat op gegaan met standpunten waar wij van vonden dat ze jongeren aan zouden gaan. Social media is ook heel belangrijk voor ledenwerving. Zichtbaarheid is in campagne tijd cruciaal en social media biedt daarvoor een uitkomst.”

Is in jouw omgeving te merken dat politiek leeft onder jongeren?  
“Rond de verkiezingen dachten mensen er wel meer over na, er stond ook veel op het spel en er is ook zo veel keus. Het is niet meer zo dat je nu automatisch stemt wat je ouders ook stemmen, het is nu echt een keuze die je zelf kunt maken. PerspectieF heeft er veel leden bij gekregen, dus dat is ook een teken dat jongeren geïntresseerder zijn in politiek dan eerst.”

Het is wel opvallend dat je zegt dat er bij PerspectieF meer leden zijn bijgekomen, er komen namelijk in het algemeen minder leden bij. Hoe kan dat volgens jou? 
“De ChristenUnie maakt juist een stijging door. Het kan zijn omdat de mensen die op onze partij stemmen er goed over na hebben gedacht, je bindt je namelijk niet aan zomaar een partij. De ChristenUnie staat voor het geloof en daar moet je wel achter staan. Niet iedereen is natuurlijk politiek geïntresseerd, maar ik heb het gevoel dat de mensen die dat wel zijn ook gelijk helemaal betrokken willen worden.”

Ben je blij met de positie van de ChristenUnie? 
“Het aantal zetels is fantastisch. Gert Jan Segers is een goede lijsttrekker, wij als jongerenpartij hebben ook heel goed contact met hem. De ChristenUnie staat bekend om haar betrouwbaarheid en integriteit en daar ben ik heel trots op. Het is ook de reden waarom ik zo achter deze partij sta.”

Moet het geloof meer terugkomen in de poltiek?
“Het is volgens mij niet vanzelfsprekend dat christenen automatisch voor de ChristenUnie kiezen. Je moet zelf goed nadenken wat je belangrijk vindt aan een partij. Ik denk dat je niet per se gelovig hoeft te zijn om ChristenUnie te stemmen, we hebben ook thema’s zoals duurzaamheid en milieu en dat zijn nou niet per se christelijke thema’s. Ik vind dat er ruimte moet blijven bestaan in de Kamer voor christelijke patijen, vooral voor het begrip. Verder hoop ik wel dat mensen door het label van christelijke partij kunnen kijken en zich vooral focussen op wat wij als partij te zeggen hebben.”

Wat voor een effect heeft deze taak op je dagelijks leven?
“Je kan als actief lid aangeven wanneer je tijd hebt. We zijn een vrijwilligers-organisatie en krijgen er dus niet voor betaald. Als je niet kan, dan begrijpen we dat volkomen. Ik heb het gelukkig altijd goed kunnen combineren. Je leert veel mensen kennen en daarom vind ik het extra leuk om te doen.”