Met zijn vinger in de lucht geeft hij aan dat de volgende stappen gezet moeten worden. ‘Eén, twee, drie hup en één, twee, drie stap’, klinkt er door de grote, ronde recreatiezaal van ontmoetingscentrum Lyvore. In dit centrum en in de aanbouwwoningen wonen 55-plussers. Vijftien oudere dames staan midden in de zaal te dansen onder leiding van de vrijwilliger en danscoach Reggy Thepass. Spaanse muziek galmt door de zaal. Terwijl de groep doordanst, wisselt Thepas alvast de CD om en stopt deze in de nog wat ouderwetse muziekinstallatie, waardoor er vervolgens Engelstalige muziek door de ruimte klinkt.

Gefocuste blikken, zweetdruppels en een kleine irritatie bij een misstap zijn te zien op de gezichten van de dansende dames. De dansvloer, op de biljarttafel naast de muziekinstallatie na, is vrijgemaakt van tafels en stoelen. De dames zijn allemaal boven de 60 en drie van de dames zijn zelfs boven de 80. Waaronder Wil Bouman die al vanaf het begin meedoet aan de lessen. “Ik doe al twee jaar mee met deze les. Het is goed voor mijn conditie en zo blijf ik in beweging. Daarnaast kan ik ook heerlijk ontspannen tijdens deze drie uurtjes les. Als het niet doorgaat, voelt dat gewoon super raar! Ik vind het heel knap wat Reggy doet, ik heb geen geduld voor die tutten”, vertelt Bouman lachend, terwijl zij op adem komt.

Ook Wil Ramselaar wil geen les missen, “in de zomer ga ik altijd drie maanden naar de camping, maar ik kom altijd naar terug voor het lijndansen. Zelfs vanaf de camping, want ik wil geen les missen. De dinsdagmiddag hou ik hier altijd vrij voor.”

De les is opgezet door de bewonerscommissie, nadat zij de lessen bij Speeltuin Soesterkwartier als een grote inspiratie ervaarden, wilden zij dit zelf gaan uitproberen. De bewoners van Puntenburg vinden het belangrijk dat de ouderen in Amersfoort wat te doen hebben en in beweging blijven. Daarnaast willen zij ook de mogelijkheid bieden om onder de mensen te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten. “Ons doel is eigenlijk om leven in en om de wijk aangenaam te maken”, vertelt Joop Schipper, actieve bewoner en lid van de activiteiten- en bewonerscommissie in en om Puntenburg.

Na ongeveer twee uur te hebben gedanst, met af en toe een pauze, gaan drie dames even zitten op de rand van de vijver die zich aan de zijkant van de dansvloer bevindt. Niet veel later leunt ook mevrouw Bouman uitgeput achterover op een tafel. De zweetdruppels zijn te tellen op haar voorhoofd terwijl zij vol lof, maar uitgeput kijkt naar de rest van de groep.

Tegenover de dansende dames staat een grote ronde tafel, met daaromheen nog elf man. Aan deze tafel zitten vooral de mannen, die onder het genot van een biertje of een ijsthee kijken naar de vrouwen. “Zo fijn is de sfeer hier niet”, vertelt een van de mannen. Desondanks dat hij de danslessen leuk vindt en altijd komt kijken, vindt hij dat er maar weinig georganiseerd wordt voor wat hij leuk vindt. In het volle mandje van zijn groene scootmobiel, die naast hem staat, ligt een boek. “Hij kan echter nog lezen nog schrijven”, vertelt Schipper lachend. “Hem moet je maar een beetje laten.” “Gaat u trouwen met Nel?”, klinkt er opeens door de zaal tegen de ontevreden man en hij begint te lachen. “Ach hier doe je het toch ook eigenlijk voor? Dit is leuk als je hier zit”,  zegt hij uiteindelijk als hij wat is bijgedraaid. “Jullie laten me wel een beetje in de steek he! We beginnen zijwaarts”, zegt Thepass opeens, wijzend naar rechts, terwijl hij de eerste stap weer zet.

“We begonnen met ongeveer zes leden en zijn nu uitgegroeid tot deze mooie groep”, vertelt Thepass wijzend naar de groep dames die even pauze heeft en aan de koffie zit. De les is iedere dinsdag van 13:00 uur tot 16:00 uur. “Eerlijk gezegd had ik in het begin mijn twijfels over deze les, omdat ik niet wist of ik het wel leuk zou vinden om les te geven aan ouderen en steeds maar hetzelfde zou moeten doen. Maar ik moet zeggen, zolang ik zie dat zij het leuk vinden en er gelukkig van worden, dan is mijn doel al bereikt en weet ik weer waarvoor ik het doe.”

 

 

 

Eindredacteur: Nikita Neuteboom