Vegetarisme, veganisme en raw eten – allemaal trends die de afgelopen jaren op zijn gekomen. Het kookboek ‘Geef je ogen de kost’ dat negen juni uitkomt, gaat helemaal in tegen deze trends. Het boek is speciaal gericht op gezonde voeding voor de ogen. Bij deze voeding hoort echter vlees en veel dierlijke producten

Het idee om een kookboek te beginnen is twee jaar geleden in Zuid-Frankrijk ontstaan toen Karin Hogenboom een ogen retraite gaf. Ze had Tanja Stevens meegevraagd om te helpen met koken omdat zij dezelfde voedingsprincipes aanhield.

De deelnemers van het retraite waren enthousiast over het eten van Tanja en wilden graag haar recepten. Toen kwam het idee op om met zijn tweeën een koekboek te beginnen. Later hielp Madelein Bol ook mee.

Volgens Karin zijn ogen een belangrijk orgaan en hebben deze ook de juiste voedingsstoffen nodig om hun werk te kunnen doen. Als de ogen deze voedingsstoffen missen, dan ontstaan er klachten. De kunnen beginnen met wazig zicht, maar kunnen vele malen erger worden. Dan kunnen er ziektes ontstaan.

“Ik heb zelf 30 jaar een bril gedragen en was onder de indruk toen ik leerde zien zonder bril. Ik vond dat iedereen op zijn minst moest weten dat het ook anders kon als je zicht achteruit ging. Toen ik mij ging inschrijven bij de Kamer van Koophandel, had ik de diepe wens dat ik ook echt alles wilde weten wat helpt om goed te zien. Zo kwam ook voeding op mijn pad”, vertelt Karin. “Daarnaast stuitte ik via internet diverse malen op onderzoeken die gedaan waren bij mensen met oogziektes. Welke tekorten deze ogen hadden aan voedingsstoffen, door welke voedingsstoffen de klachten werden ontwikkeld en welke voedingsstoffen hielpen om de klacht weer te verbeteren.”

De recepten bestaan voor een groot deel uit recepten met verzadigde vetten en vitamine A.  De visie is gebaseerd op de ‘oerwijsheid’ van natuur volkeren. Veganisme en vegetarisme komt bij natuurvolkeren niet voor. Karin snapt dat mensen niet mee willen doen aan dierenleed, maar ze vind vegetarisme en veganisme niet het juiste antwoord. “Het is heel belangrijk om te kijken naar de oorsprong van je voeding. Als een dier in een hok wordt vastgezet en volgestouwd wordt met anti-biotica en granen, dan moet je dat vlees niet willen eten. En ook niet de boter en de kaas. Een dier hoort buiten rond te scharrelen en te grazen. En ook buiten te poepen en te plassen. Voor de kringloop van het leven is dit heel belangrijk. Het maakt de grond waar het dier op graast namelijk vruchtbaar. Gras en andere planten groeien heel goed op de mest. Zonder mest kun je geen groente kweken. Je hoeft echt geen kilo’s vlees te eten, het gaat erom dat je alles van het dier gebruikt.”

Bepaalde oogziektes worden veroorzaakt door slechte voeding, denkt Karin. Vooral suiker en de geraffineerde plantaardige oliën zijn volgens haar een grote boosdoener. Soja producten zijn ook heel giftig voor het lichaam en tast ook de schildklier aan. Voor mensen die echt geen vlees willen eten adviseert ze altijd om de soja. Maar, alle vegetarische burgers uit de supermarkt kunnen ze laten staan. Karin: “Lees maar eens op de verpakking hoeveel rommel erin zit. Goede oogoefening ook trouwens, het lezen van de kleine lettertjes.”

 

Meer informatie: https://volzicht.nl/geef-je-ogen-de-kost/