Afgelopen zaterdag is de expositie van vlechtwerken die kunstenaar Wil Fraikin met blinden en slechtzienden maakten in de Sint Joriskerk geopend. Ook zijn er bijzondere foto’s van het lange proces te zien.

Anderhalf jaar geleden startte het project toen Stichting Bartiméus een begeleider voor het kleuratelier zocht. Fraikin meldde zich gelijk als vrijwilliger aan. “Ik had nog nooit met mensen met een beperking gewerkt en vond het een bijzonder project, dus twijfelde ik geen moment toen ik de oproep zag. We zijn begonnen met vingerverf, wat erg goed ging en later werd vervangen door echte verf en kwasten. Toen de slechtzienden het schilderwerk onder de knie hadden begonnen we met kleien, maar dat was geen succes wegens de ontbrekende kracht in hun handen.”

Uiteindelijk is de kunstschilder en poëet met de slechtzienden gaan vlechten en gebruikte daarvoor  bijzondere materialen. “Ik heb een oproep in een aantal interviews gedaan om alles waarmee je kan vlechten op te sturen. Die boodschap is erg letterlijk genomen, want we kregen echt werkelijk van alles binnen. Van textiel, tenten en nylon tot vloerbedekking en zelfs kunstgras. Bij vlechten gebruik je een basistechniek die telkens wordt herhaald. Iedereen kan het, ook blinden en slechtzienden. Het is bij hen alleen een kwestie van op gang helpen. Na een tijdje kunnen ze het zelfstandig en vinden ze het fantastisch. Voor de één was het arbeidstherapie, voor de ander werk ter ontspanning. Iedereen beleefde het op zijn eigen manier, maar ze vonden het allemaal leuk.”

De expositie is te bezoeken op dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur in de Sint-Joriskerk.