Gevangenen uit Amersfoort die de gevangenis verlaten krijgen voortaan een maatje om recidive te voorkomen. Dit is besloten tijdens de gemeenteraad van eergisteravond.Het voorstel werd gedaan door de ChristenUnie, 27 gemeenteraadsleden hebben vóór de motie gestemd.

De ChristenUnie werd gesteund door GroenLinks, Amersfoort2014, Actief, D66, CDA en de SP. De PvdA en VVD hadden hun twijfels over het voorstel, zij vroegen zich af of de gemeente zich hiermee hoorde te bemoeien en keurde het voorstel af.

Gemeenteraadslid Rutger Dijksterhuis (ChristenUnie) zegt dat gevangenen na vrijlating vaak moeite hebben met het ontwikkelen van een sociale omgeving. “Er wordt allerlei hulp geboden op het gebied van werk en bijvoorbeeld een woning. Alleen hebben veel ex-gevangenen moeite met integreren, deze motie moet het sociale proces een zetje in de rug geven.’’

Fractievoorzitter Louis de la Combé (PvdA) geeft in een telefonische verklaring aan dat het een sympathieke motie is alleen dat er uit gekeken moet worden met het vragen van vrijwilligers voor de rol als ‘maatje’. ‘’Het is een hele brede groep, er zitten dus ook zware criminelen bij. De ChristenUnie heeft vrijwilligers benaderd voor deze functie, alleen moet je dit soort gespecialiseerd werk overlaten aan professionals en die instanties bestaan al. Het blijft wel een sympathiek voorstel, ze kunnen bijvoorbeeld af en toe een gesprek met elkaar voeren, maar echte begeleiding moet je mee uit kijken’’ aldus De la Combé.

Dijksterhuis geeft in antwoord op de la Combé namens de ChristenUnie het volgende aan ‘’Het klopt dat deze instanties bestaan, maar zoals eerder aangegeven helpen deze bij dingen als werk en wonen, het gat dat daarna ontstaat kan ook door deze organisaties gevuld worden, maar dan moeten de gemeente Amersfoort wel meewerken, vandaar dit ‘maatjes’ systeem’’.