De laatste tijd worden we overspoeld door mooie dagen. Ideaal om dan op zo'n zonnige dag een festival te pakken. Je loopt naar de eerste de beste drankkraam, maar komt erachter dat de prijs van een ijskoud biertje duidelijk een stukje hoger ligt dan je normaal gesproken gewend bent op festivals. In plaats van drie, moet je nu vier euro neerleggen. Voor een 'harde' beker betaal je nu namelijk extra en als het aan de festivals ligt gaat dit alleen maar duurder worden. Maar zijn we hier blij mee?

Iemand die graag een festival meepakt, zou dat wel moeten zijn. Het is algemeen bekend dat we allemaal overdreven veel plastic gebruiken. Zo ook op je favoriete festival. Bergen plastic bekers, servies en etensresten blijven er altijd achter. Er lag bijvoorbeeld tien jaar geleden op Lowlands nog 400.000 kilo aan afval (net zoveel als wat 800 personen in één heel jaar aan afval produceren) op het terrein.

Drie jaar geleden sloegen acht grote festivals de handen ineen om duurzamer te worden. Het doel van de samenwerking is om afval te verminderen, beter te scheiden en meer te recyclen. En dat lukt. Zo was het terrein na het festival DGTL eind maart in Amsterdam nagenoeg afvalvrij doordat de traditionele wegwerpbekers vervangen werden door de ‘hardcups’. Daar betalen we dus meer voor, maar als we willen dat we het milieu niet te erg vervuilen, heeft dat ook logischerwijs ook een prijs.

Maarja, wat maakt nou die ene euro uit voor die harde beker? Het is namelijk eenmalig als je ‘m elke weer netjes terugbrengt bij de bar. Zo zorgt de organisatie er wel voor dat je de beker bij je houdt, want elke keer een nieuwe erbij kopen is zonde. Een goed systeem wat dus ook uit onderzoek is gebleken. Buiten het feit dat zo’n euro natuurlijk niks is bij het bedrag wat je totaal op een festivaldag uitgeeft, geeft het ook een prettig gevoel dat je milieubewust bezig bent en zo kan je nog meer genieten!