Het is een zonnige maandagochtend. Het is vroeg, maar dat lijkt de acht enthousiaste deelnemers van het Schrijfcafé in bibliotheek het Eemhuis, niet te stuiten. Sommige deelnemers kennen elkaar al en sommige zijn vandaag voor het eerst, maar iedereen word hartelijk ontvangen door Jolanda Oudijk, die het schrijfcafé organiseert. Het Schrijfcafé vindt elke tweede maandag van de maand plaats. Het is een plek waar je kunt ervaren hoe het is om met een groep te schrijven, inspiratie op te doen of te leren woorden aan je gevoel te geven. Om mee te mogen doen hoef je geen schrijfervaring te hebben en kan je je gewoon aansluiten.

Na een voorstelrondje gaan de deelnemers aan de slag. Ze krijgen als opdracht om een lijstje te maken met dingen die ze die ochtend hebben gezien, hebben ervaren of hebben gedacht. Daarnaast krijgen ze de opdracht een lijstje te maken met dingen die hun blij maken. Wanneer iedereen klaar is met hun lijstjes worden de lijstjes in de groep gedeeld. Het is interessant om te horen hoe iedereen zijn focus op verschillende dingen legt en soortgelijke ervaringen anders formuleert. De lijstjes zijn een originele manier om meer inspiratie op te doen.

Vervolgens gaat de groep door naar de volgende schrijfoefening. Jolanda legt uit wat het belang is van associaties tussen herinneringen en voorwerpen. De deelnemers krijgen ieders een houten figuur in hun hand. Hierbij moeten ze alle woorden die bij hun opkomen noteren. Vervolgens moeten ze aan deze woorden herinneringen koppelen en omschrijven. Zo leert iedereen verbanden te leggen, ook wanneer het voorwerp en het onderwerp ver van elkaar afstaan.

In de pauze spreken de deelnemers over hun geschreven stukken. Het is mooi om te zien hoe de eerdere schrijfopdrachten barrières hebben doorbroken en hoe de deelnemers over persoonlijke gebeurtenissen spreken die je normaal gesproken niet zo maar met vreemden zou bespreken. Zo leren de deelnemers elkaar wat beter kennen.

Na de pauze gaan de deelnemers door met schrijven. Ze mogen kiezen of ze verder borduren op de eerder geschreven tekst of een nieuw verhaal beginnen. Mochten ze vast lopen dan is Jolanda daar om de deelnemers te begeleiden, maar iedereen lijkt zich te redden. Het is stil, de deelnemers zijn gefocust en alleen het getik van hun pennen op papier is te horen. Aan het einde van de bijeenkomst delen de deelnemers hun verhalen. Sommigen geven hun geschreven verhaal door om te lezen en sommigen dragen hun tekst voor. Het zijn emotionele, eerlijke verhalen van mensen met een uniek eigen verhaal. Tot slot schrijft de groep een elfje over de schrijfochtend of een onderwerp naar keuze.

Jolanda wordt hartelijk bedankt en na nog wat na gekletst te hebben gaan de deelnemers een voor een naar huis.

Het schrijfcafé is voor iedereen toegankelijk. Het gaat niet om het niveau maar om het persoonlijke schrijfproces en het delen van ervaringen. Jolanda hoopt door middel van schrijfoefeningen de deelnemers wat te leren en misschien een creativiteit naar boven te halen wie de deelnemers niet wisten dat bestond. Om mee te doen aan het schrijfcafé hoef je je alleen maar even aan te melden doormiddel van een mailtje. Wel is het handig als de deelnemers eigen pen en papier mee brengen.

 

jolanda@schrijfcafeamersfoort.nl