Lucas Bolsius. Al bijna acht jaar is hij onze burgemeester. Hij fietste afgelopen verkiezingen langs alle stembureaus in onze stad, je kunt hem bij het stadhuis weleens zien wegrijden in de Volvo dienstauto en regelmatig is Bolsius aanwezig bij openingen zoals die van Sportcomplex Amerena.
Een dag uit het leven van onze burgemeester.

Deze werkdag begint op maandag om 6:00 uur. Vanaf dan wordt er ontbeten, een wasje gedraaid en koffie & thee gezet voor het gezin.
Om kwart over acht brengt Bolsius zijn jongste kind naar school waarnaar hij vervolgens om 8:40 uur door de deur van het Stadhuis binnenstapt.
Maar zoals de burgemeester het zelf zegt: “Burgemeester ben je niet van negen tot vijf. In principe ben je 24/7 de burgemeester van Amersfoort. Je moet altijd bereikbaar zijn. Ook ’s nachts.”

Zijn dagen zijn vooral gevuld met afspraken en de eerste van vandaag is met bestuursleden van de Veiligheidsregio Utrecht.
De burgemeester zit in het bestuur van de VRU en het doel van de bespreking is om hem bij te praten over de reorganisatie van de brandweer.
Dit alles om de kwaliteit van de brandweer te verbeteren. Hoe kan het beter en efficiënter? Er zijn bijvoorbeeld nieuwe brandweerauto’s nodig of het is beter als kazernes verplaatst worden.
Op lange termijn is het de bedoeling dat dit reorganisatieplan ervoor gaat zorgen dat er geld wordt bespaard.

Bij de volgende afspraak komen de twee medewerkers van Vergunningen binnenlopen en beginnen gelijk met een dolletje tegen de burgemeester: “U bent een van de weinige burgemeesters die geen stropdas draagt”, zegt een van de dames.
De burgemeester neemt dit heel serieus met een knipoog en doet dan ook gelijk zijn stropdas om.
Het gesprek kan beginnen.
Er is een historisch pand in Amersfoort en de ondernemer van het project houdt zich niet aan de vergunningen. De burgemeester geeft wat adviezen en de twee medewerkers verlaten na een kwartier alweer de kamer van de burgemeester.

Over adviezen gesproken. Als er wordt gekeken naar nu en toen Bolsius burgemeester werd, wat zou hij dan tegen zichzelf willen zeggen op dat moment met de kennis die hij nu heeft? Bolsius reageert vastbesloten: “Houd rekening met social media. Dat heeft namelijk heel veel invloed op de snelheid van het nieuws.
Ook zou ik willen meegeven dat je je eigen morele kompas goed in de gaten moet houden, want dit is namelijk een belangrijke richtingaanwijzer in allerlei situaties.”
De burgemeester heeft zelf namelijk ook al veel meegemaakt. Buiten het feit dat hij hiervoor wethouder en journalist was, heeft hij ook vrijwilligerswerk gedaan op de grens bij Sahier en Rwanda.

Bolsius vertelt: “Ik heb een tijdje gewerkt op een vluchtelingenkamp en de omstandigheden waren heftig. Er moesten vaak beslissingen genomen worden over leven en dood. Wie was er nog wel te redden en wie niet?
Als er dan bijvoorbeeld een vraagstuk was over 100 extra asielzoekers in een wijk in Amersfoort begreep ik het probleem niet. Wat maakt het nou uit? In dat kamp waren er duizenden.”

De dag gaat verder met de volgende meeting. Renate, coördinator woonoverlast, komt eens in de twee weken langs om de burgemeester bij te praten over bepaalde situaties in de wijk.
Bijvoorbeeld als er geluidsoverlast is of burenruzies.
Er worden in vertrouwelijkheid, achter gesloten deuren nog wat nieuwe situaties besproken en na een half uurtje zijn Bolsius en Renate uitgesproken.
“Zoals je kan zien kent een dag van mij heel veel afwisseling. Ik ben namelijk met alles bezig. Een politieoverleg, sinterklaas, woonoverlast. Heel leuk allemaal en heel soms ook vermoeiend.”

Rond het middaguur vertrekken we naar RTV Utrecht. De burgemeester is namelijk uitgenodigd om te praten met de redactie over ethiek en de journalistiek aangezien Bolsius vroeger zelf ook journalist was.
Aanleiding van deze uitnodiging is dat de voorzitter van de fractie een tijdje geleden een ‘geheime’ brief had verstuurd naar elf fractievoorzitters voor een pizza-overleg. Het was de bedoeling om te praten over de kwestie Howick en Lili onder het genot van een pizza’tje.
Een raadslid heeft dit gelekt naar RTV Utrecht en die hebben er uiteindelijk iets over gepubliceerd. Er werd pas laat om de mening van de burgemeester gevraagd en dat zat hem dwars.
Het gesprek met de gehele redactie gaat over van alles en nog wat. Bolsius haalt wat voorbeelden erbij uit zijn eigen journalistieke carrière en vraagt de visies van de redactieleden van RTV Utrecht.
Ook begint Bolsius over zijn ‘richtingaanwijzer’ en het vluchtelingenwerk in het buitenland. Tenslotte geeft hij nog zijn mening over bijvoorbeeld ‘lekkende’ raadsleden. Naar de mening van de burgemeester worden journalisten eigenlijk door deze personen gebruikt voor de gratis publiciteit. Lekken doen ze natuurlijk niet voor niks.

“Zulke gesprekken met journalisten zijn erg leuk”, concludeert Bolsius. Maar het absolute hoogtepunt in het werk als burgemeester? “Dat vind ik lastig. Ik heb niet een specifiek hoogtepunt, ik zou er liever een paar willen noemen. De ontmoeting voorafgaand aan de herdenking met de ouders van Kris en Lianne (Kris Kremers en Lisanne Froon uit Amersfoort verdwenen op 1 april 2014 tijdens een werkvakantie in Panama) vond ik toen erg mooi.
Ook de ontmoeting met het Young leaders programma was mooi.
Dit zijn jongens en meiden die een opleiding krijgen om hun talenten in te zetten voor andere jongeren in Amersfoortse buurten (zodat ze op het rechte pad worden gehouden). Ik vind het dan bijvoorbeeld interessant om vragen te stellen over de keuzes in de levens van de jongeren.”

Na RTV Utrecht worden we weer netjes opgehaald door de dienstauto. Deze dienstauto is ook onderdeel van een klein dieptepunt in de carrière van Bolsius. Hij legt uit: “In media stond dat ik de dienstauto niet volgens de regels gebruikt had. Het vervelende aan dit is dat mijn gezin hier ook onder lijdt.
De kinderen en mijn vrouw worden er ook op aangesproken. ‘Wat is er aan de hand met je vader/echtgenoot’ wordt er dan gevraagd. Ook situaties als rellen op een kermis zijn jammer. Maar het mooie is dat er van een dieptepunt altijd weer een positief punt gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld als het jaar erna de kermis vlekkeloos verloopt.”
Nadat we gearriveerd zijn op het stadhuis, komen de bestuursondersteuners langs. Deze twee dames bespreken de agenda/mails/verzoeken/plannen met de burgemeester.

Tussendoor laat Bolsius nog even trots een filmpje zien hoe hij vierde werd van de 45 koppels bij de zwemloop samen met wethouder sport  Hans Buijtelaar. Verder laat de bestuursondersteuner nog een mail checken aan de burgemeester en die geeft hierover zijn mening. Tenslotte vertelt Bolsius nog zijn plannen over zijn aankomende weekendje weg.

Na nog een meeting met zijn strategisch en communicatieadviseur over lopende zaken en een gesprek met sinterklaascomités over de zwarte piet-discussie, zit de ‘9 tot 5 werkdag’ er op. Maar: “In principe ben je 24/7 de burgemeester van Amersfoort.”