Van onderaan de lange trap midden in bibliotheek Eemland zijn enkele dwarsfluit tonen te horen. Eenmaal bovenaan staat een meisje met blonde haren bepaalde noten op haar dwarsfluit te blazen. Op commando van een lerares voert ze de juiste tonen uit en stemmen ze samen de dwarsfluit.

De stoelen zijn nog leeg als de jonge talenten van vandaag alvast hun dwarsfluiten stemmen. Op alle stoelen worden A4’tjes neergelegd met het programma. Om kwart over elf zal het ‘Biebconcert’ namelijk van start gaan. Hoewel het woord ‘bieb’ vaak in verband wordt gelegd met stilte, anderzijds dan ‘concert’ dat juist met geluid gepaard gaat, is het toch echt één ding. Tijdens het biebconcert voeren kinderen een stukje op in de Amersfoortse bibliotheek. Uiteraard met hun instrument. Frits Kroese is een van de organisatoren van het biebconcert en begeleid de jonge talenten vandaag ook op de piano. “De School voor talent is een afdeling van Scholen in de Kunst, en organiseren een aantal biebconcerten waaronder deze. Er worden ook biebconcerten georganiseerd door de piano afdeling, dat zijn dus alleen maar pianisten. Als de School voor talent de uitvoering verzorgt, zoals vandaag, dan zijn er allerlei instrumenten”, vertelt Frits.

Langzaam wordt het drukker. Opa’s en oma’s, tantes en ooms, vaders en moeders, broertjes en zusjes, allemaal nemen ze een plaats op de stoelen en kijken naar de piano voor zich. De lerares van de dwarsfluit leerlingen helpt een aantal kinderen met het stemmen van hun dwarsfluit. Ze drukt op een toets van de piano, de leerling doet de zelfde noot op haar dwarsfluit waarna de lerares wat rommelt aan de fluit. “Ja, zo is die goed. Ga daar maar zitten” ze wijst naar de plaatsen in de hoek die zijn vrijgemaakt voor de leerlingen. De bezoekers halen nog snel een kopje koffie bij de espressobar voordat het concert begint en gaan daarna allemaal zitten.

Frits opent het concert, “Welkom allemaal. We hebben een leuk programma voor u met veel afwisseling; we hebben namelijk een dwarsfluit, we hebben een cello, we hebben een piano solo, we hebben hele jonge leerlingen en we hebben wat oudere leerlingen. Ik denk dat we maar meteen moeten beginnen.” Het concert gaat van start een klein meisje komt naar voren en speelt op haar dwarsfluit, terwijl Frits haar begeleid. Een voor een komen de leerlingen naar voren en spelen hun stukje. Het publiek luistert zo goed als geruisloos toe. Op enkele broertjes en zusjes na, die het misschien toch iets te lang vinden duren.

Carlien Oudeman (13) en Loïs Snoek (14) speelden een duet. “Eigenlijke spelen we nooit samen. Vandaag is de eerste keer, dat heeft onze juf zo bedacht.”, aldus Carlien. Wel vonden de twee meisjes dat ze het voor een eerste keer prima deden. Aan hun gezichten is te zien dat ze het leuk vonden. “Wat het leuk maakt om hier aan mee te doen is denk ik ook een beetje de gezonde spanning die eraan vooraf gaat.”, vertelt Loïs.

Na afloop pakken de leerlingen allemaal weer zorgvuldig hun instrumenten in. De opa’s, oma’s, vaders, moeders, broertjes en zusjes verdwijnen weer langzaam via de lange trap naar beneden. De stoeltjes worden weer ingeklapt en opgeruimd en Frits kijkt vol trots terug op het concert van zijn leerlingen. De vraag wie er vandaag uitblonkt vindt Frits lastig te beantwoorden, “Ik vond iedereen geweldig spelen. Wel vond ik de solo piano jongen vandaag heel goed, maar kiezen doe ik niet.” De meisjes Loïs en Carlien weten dat wel heel zeker en vonden Tiwaz geweldig. “Zo schattig”, roepen de meisjes in koor.

Frits vond het leuk dat de opa’s en oma’s er weer als trouwe fans bij zaten, maar hoopt toch dat er ook eens andere mensen zullen komen. “Iedereen is welkom. Het zou toch leuk zijn als er ook wat andere mensen komen. Bijvoorbeeld na het boodschappen doen als ze toch langs lopen.”