Vanaf de binnenstad is het ongeveer tien minuten lopen naar het doe-het-zelf-café ‘De Rooie Cent’, gelegen tussen het Eemplein en de binnenstad. Het café bestaat in zijn huidige vorm ongeveer anderhalf jaar. Overdag staat het open als flexplek om te studeren, te werken of te vergaderen en ’s avonds kan het worden gebruikt voor verschillende sociale evenementen. Flexplekken worden steeds populairder en veel kantoorpanden komen leeg te staan, omdat meer mensen thuis of onderweg werken. De eigenaar van het café is Ingrid de Moel. Zij vertelt over het initiatief dat zij heeft genomen om dit pand te kopen.

“Het pand is jarenlang een café geweest en dat was 30 jaar lang ‘De Rooie Cent’, dus dat was wel een begrip in Amersfoort. Destijds  liep er een spoorovergang, dus iedereen die uit het Hoogland kwam, kwam hier indrinken voordat ze de stad ingingen of als ze van werk naar huis gingen. Maar op een gegeven moment kwam de Meridiaantunnel en sindsdien liep het café niet meer. ‘De Rooie Cent’ ging failliet en er heeft ook nog even iemand in gewoond, maar het was eigenlijk een beetje een puinhoop. De bank het verkocht op een veiling en daar hebben wij het gekocht. Wij wonen in deze straat en we waren op zoek naar een werkruimte en we wisten dat dit pand als café niet meer voldeed dus we hebben het verbouwd.  We hebben er grote ramen ingezet zodat er veel lichtinval is en alles in het café is vintage, lange tafels neergezet en zelfs een klein terras gemaakt, waar je lekker buiten kunt zitten. De tafels zijn gemaakt van pallets, de stoelen zijn tweedehands horecastoelen, de lampjes komen van een kringloopwinkel en sommige dingen komen bij mensen thuis vandaan. We vonden het zonde om er een kantoor van te maken, omdat ‘De Rooie Cent’ toch een begrip is in Amersfoort en er al zoveel kantoren zijn.”

“De benedenruimte is net iets groter als een huiskamer en we hebben boven nog een verdieping met een vergaderruimte, het kantoor en een keukentje. Dus we hebben het pand multifunctioneel gemaakt. Overdag kun je er werken en ’s avonds kunnen de kleppen van de bureaus dicht gedaan worden en de bureaustoelen op de gang zodat er dan ruimte is voor culturele activiteiten. Aan de lang tafels kunnen mensen zitten en bij de bar, kunnen mensen hun drank en eten kwijt. We noemen het een doe-het-zelf café, dus mensen kunnen hier zelf iets organiseren. We hebben de benodigde vergunningen geregeld en onze horecadiploma’s gehaald en de benodigde dingen zijn ook aanwezig, dus alles is hier mogelijk. Er worden hier veel verschillende dingen gegeven, zoals wijnproeverijen, politieke avonden, taalcursussen, klaverjasavonden, buurtvergaderingen dus is het heel divers. We zouden het wel leuk vinden om wat meer culturele avonden te hebben, omdat het gezellig en leuk is. Het kantoor en café leven kan heel goed samen, want het kantoorleven is meestal overdag en het caféleven ’s avonds. ”

“Je hebt bij ons geen verplichtingen, zoals bij andere flexplekken, want we houden  er niet zo van, dus je hoeft je nergens aan te melden. Bij ons kun je gewoon zitten, maar we zijn wel veel kleinschaliger. De sfeer is hier veel knusser en huiselijker. Voor de een is dat heel fijn, maar sommige mensen vinden dat onprettig, omdat je dan meer het persoonlijke contact hebt en minder anoniem bent. Toch is er ’s avonds meer activiteit dan overdag, omdat mensen toch meer activiteiten ’s avonds hebben die ze bij ons willen organiseren. ”

“Ik ben hier niet altijd aanwezig. Overdag wel, want dan werk ik hier, maar het is een doe-het-zelf café dus als iemand wat wilt organiseren, dan moeten ze zelf alles regelen. De meeste willen ook alles zelf regelen, want in de meeste horecagelegenheden mag je namelijk niet zelf je drank regelen. Het is wel zo dat als er drank geschonken wordt, bij bijvoorbeeld een feest, dat wij aanwezig moeten zijn in verband met de horecavergunning, maar daar moet dan ook voor betaald worden. Het is eigenlijk allemaal op maat. Je mag het zelf doen, maar je mag het ook uitbesteden.”

“Wij zitten hier overdag, dus we hoeven er ook niet van te leven. Dat vindt ik fijn, want we hoeven mensen daarom ook niet te bedienen. Mensen kunnen hier gerust de hele avond zitten en maar één biertje drinken. Als je niet zoveel geld hebt is dit een plek waar je goed terecht kan en dat vinden we ook bij de naam ‘De Rooie Cent’ passen. We moeten er wel de kosten uit te halen, maar we hoeven er niks aan te verdienen.”

 

 

 

 

 

Eindredactie: Eva Craane