De Partij van de Arbeid is gisteren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 3 van de 5 zetels verloren. na de vorige gemeenteraadsverkiezingen had de partij 5 zetels weten te bemachtigen, maar de afgelopen anderhalf jaar heeft de PvdA in de coalitie gezeten met slechts 4 zetels.

Rob Smulders, Fractievoorzitter van de PvdA in Amersfoort, vertelt dat het als kleinste partij in de coalitie moeilijk is om te bereiken wat ze hadden willen bereiken. GroenLinks en DENK hebben in dit geval veel stemmen weggenomen. Rob Smulders hoopt nog op een restzetel, zodat ze met 3 zetels verder kunnen. ‘Het komt niet geheel onverwachts, maar 2 zetels zou wel teleurstellend zijn’

Na de landelijke verkiezingen van vorig jaar, heeft de PvdA een dieptepunt bereikt. Dit landelijke beeld heeft wellicht invloed gehad op de gemeenteraadsverkiezingen. Ook hebben ze niet goed kunnen laten zien wie ze zijn en waar ze voor staan. De komende jaren gaan ze bouwen aan hun imago.

Rob Smulders maakt zich vooral zorgen over de sociale woningbouw en de duurzaamheid in Amersfoort. De plannen waren er wel, maar zijn niet uitgevoerd. Huizen duurzaam maken kost erg veel geld, en sociale woningbouw wordt niet door alle partijen gesteund. De stad kan niet verder groeien qua oppervlakte, dus moet de gemeente de hoogte in gaan bouwen. ‘De PvdA zal hier de komende jaren zeker nog zeer bij betrokken zijn.’  Vertelt Rob Smulders. ‘Na regen komt zonneschijn’. De volgende periode zal een periode worden van opbouw.