Mohammed el Mahdaoui is gymdocent op de Amersfoortse middelbare De Berg. Naast sportliefhebber en docent is hij ook moslim. Deze maand staat in het teken van de Ramadan en dat is iets waar Mohammed dagelijks mee geconfronteerd wordt. Naast het vasten, merkt de leraar dat er tegenwoordig anders wordt gekeken richting mensen met een islamitische achtergrond.

,,Ik kan niet wachten dat het donker wordt”, zucht de gymdocent als hij het lokaal komt. De Ramadan is een evenement waar hij jaarlijks naar uitkijkt. ,,Dat klinkt misschien raar, maar het geeft mij een soort ‘wij-gevoel’. Je doet het toch met mensen die hetzelfde geloven als jou. Een aantal leerlingen van mij doen ook mee en ik zie dat het ze het lastig hebben. Ik ben wel een type die ze er probeert doorheen te slepen.”

Kijken

Als docent in de gymzaal ziet El Mahdaoui de meeste confrontaties tussen culturen. De ene leerling gymt met een hoofddoek en de ander is een verlegen-type die het liefst in het hoekje van het lokaal blijft staan. ,,Dat is het leukste aan dit vak geven. De kinderen kunnen hun energie kwijt tijdens het uurtje sporten. Je komt zoveel verschillende types tegen in de zaal en de één heeft een andere behandeling nodig als de ander.”

Met zijn achtergrond, islamitisch, wordt er best wel eens ‘raar’ naar Mohammed gekeken. De leraar weet dat er het van alles speelt in de wereld, maar kan er niet met zijn kop bij dat er in dit land zoveel over een kam wordt geschoren. Echter weet hij ook dat er de laatste jaren het nodige gebeurd is in de oosterse wereld.

,,Laat ik het zo zeggen: De Islam is een geloof die bestaat uit liefde. Met IS komt ons geloof de laatste jaren in een verkeerd daglicht. Dat vind ik jammer aangezien onze religie bestaat uit liefdadigheid. Dat maakt het ook wel eens pijnlijk als mensen het geloof op een verkeerde manier bekijken. Aan de andere kant: wij weten hoe de Islam echt in elkaar zit en wat we er aan hebben.”

Ramadan

Nog even terug naar de Ramadan. Als gymdocent is El Mahdaoui veel in beweging en dat heeft invloed op zijn eetpatroon. Dat hij nu het grootste gedeelte van de dag geen voeding naar binnen kan krijgen, is iets waar hij rekening mee moet houden. Ook merkt hij dat sommige dagen, vooral de warme dagen, erg lang zijn.

,,Het is wel eens zwaar, maar als het Suikerfeest daar is, dan besef je hoeveel het waard is. Ik ben een trouwe moslim en het geeft mij echt voldoening als ik de Ramadan heb gered. Met dit warme weer bereid ik me wel goed voor. Vooral qua voeding in de avond. Ik gebruik dan ook wel tabletten die het vocht vasthouden. Dat helpt natuurlijk wel mee. Wat ik ga doen als de Ramadan voorbij is? Ik kan niet zomaar een dag vrij nemen om te eten, maar ik ga er wel van genieten.”