Fabienne Bos is net klaar met haar VWO eindexamens op het Nieuwe Eemland in Amersfoort. Ze is blij dat het klaar is en klaar om haar vleugels te spreiden. Iris van der Veldt spreekt haar over haar examens en haar toekomst plannen.

Wat is jouw eerste reactie na je examens?

Ik ben heel erg opgelucht dat het klaar is. Ik was ontzettend bang voor Nederlands terwijl ik daar altijd goed in ben geweest, dit viel echt ontzettend mee. Dit is ook bewezen want er zijn bijzonder weinig klachten geweest. Verder vond ik wiskunde een hele grote meevaller. Voor wiskunde stond ik een onvoldoende maar voor mijn examen heb ik waarschijnlijk een acht. Biologie was echt het moeilijkst en viel mij erg tegen, daar zijn de meningen wel over verdeeld. Ik heb daar dus geen voldoende voor gehaald maar ik durf wel te zeggen dat ik waarschijnlijk geslaagd ben.

Had je het verwacht dat je je examens zou halen?

Verwacht is een groot woord maar ik had het wel goed gehoopt. Ik ben al een keer blijven zitten dus het was wel gewenst dat ik nu zou slagen en zo stond ik er ook wel voor. Voor wiskunde heb ik een examen cursus gedaan in Leiden en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Hierdoor ben ik vrijwel zeker geslaagd. Al met al, heel veel ontlading en vanavond gaat het bier erin. Ik ben wel super moe maar ik verwacht wel een telefoontje dat ik ben geslaagd binnenkort, en dat mag ik wel vieren.

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik ga rechten studeren in Leiden, en ik wil een hard werkende goede vrouw zijn. Vandaag heb ik een mooie Latijnse quote gehoord en dat is ‘Nil volentibus arduum’, Dit staat voor : Niets is onmogelijk voor hen die willen. Dat wordt mijn nieuwe levensmotto. Ook zit ik nu al een tijd bij de JOVD Utrecht e.o en vind ik het leuk om daarmee verder te gaan. Ik ben daar actief lid en wil dat vooral blijven doen, ik heb zelfs nagedacht over een bestuursfunctie maar misschien dat dit niet de slimste stap is om te maken in het eerste jaar van mijn studie. Ik word ook geen lid van een studentenvereniging want dat zal mijn cijfers niet ten goede komen.

Waarom heb je gekozen voor Leiden?

Amersfoort is dichterbij Utrecht en in Utrecht kan je ook goed rechten studeren maar ik heb gewoon niets met Utrecht. Ik heb een hekel aan het feit dat je vanaf het station gelijk langs de Wibra en de Mc Donalds loopt en er zijn overal wegen, dat trekt mij helemaal niet dus ik ga naar Leiden waar het karakter van de stad nog steeds in takt is. Ik ga in leiden wonen en hoop het daar naar mijn zin te hebben maar ik ben er niet bang voor dat het anders zal zijn en heb er heel veel zin in.