Rachel Kroon is een student aan de kappersakademie in Amersfoort. Naast de kunstwerken die ze met haar maakt, maakt ze ook kleding van gerecyclede materialen. Zo heeft ze een jurk gemaakt van de binnenbanden van fietsen en nu is ze bezig met een jurk van cd's. Onze journalist Woosje Neeft sprak met haar over deze projecten.

Moedigt de school je aan om dit soort projecten te doen?

Inzending coiffure award

Ja en nee, het fietsenbandenproject heb ik wel uit eigen hand gedaan. We hebben hiernaast wel een eindopdracht en daarbij moeten we bij een model het haar, de make-up en de kleding verzorgen. Dit is dus wel een opdracht waar ze het aanmoedigen om ook zelf een kledingstuk te maken.

Zijn er meer leerlingen die dit soort projecten doen?

Zover ik weet zijn er op mijn school niet meer mensen die dit soort projecten doen. Ik denk dat ik de enige ben die het heel interessant vindt om een combinatie te maken van haar, make-up en kleding, en die kleding maakt van gerecyclede producten.

Hoe kwam je op het idee om dit soort kleding te maken?

Het hele idee van dingen een nieuw leven in blazen in de vorm van kleding komt wel van alle verhalen over afval dat in de zee terecht komt en dat de aarde vervuilt. Ik vind het een leuke challenge om iets goeds te doen voor het milieu en daarnaast ook nog een gaaf product neer te zetten. Het laat zien dat je ook mooie dingen kan (laten) maken met producten die je in eerste instantie weg zou gooien.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik bedacht het fietsenbandenproject op de fiets. Heel veel van mijn ideeën bedenk ik op de fiets, want dan heb ik goed de tijd om na te denken en om inspiratie op te doen. De inspiratie haal ik dan op uit de natuur in de vormen die ik zie en ook in het afval dat op de grond ligt. Ik zie hele kledingstukken in al dat afval.

Hoe verwerk je het kapsel in de kleding die je maakt?

Ik probeer in mijn kapsels altijd elementen van de kledingstukken, zoals kleur en vormen, terug te laten komen. Als ik alleen bezig ben met haar en niet met kleding, probeer ik wel echt een kunstwerk van het kapsel te maken.

Hoe helpt je opleiding bij het maken en verzinnen van nieuwe projecten?

Ik denk dat mijn opleiding, qua haar, mij vooral veel leert over hoe ik vormen maak en over hoe ik mijn creativiteit in een kapsel toe pas. Het kleding gedeelte doe ik uit mijzelf en daarna voeg ik het kledingstuk met het kapsel samen.

Jurk gemaakt van de binnenbanden van fietsen

Wat wil je graag bereiken met je opleiding en je talent?

Ik wil later een eigen kledinglijn beginnen die zich vooral richt op het hergebruiken van materialen. Ik wil nog wel verder gaan met het kappersvak, maar dat is dan vooral om mijn kleding af te maken en er een geheel van te maken.

Rachel Kroon doet mee aan de coiffure award. In deze onafhankelijke haarmodefotografiewedstrijd strijden de beste kappers van Nederland om de Coiffure Awards. Alle inzendingen worden door een jury beoordeeld op de juiste combinatie van het modebeeld. Kapsel, visagie, styling en fotografie horen perfect in balans te zijn. Vrijdag 9 maart hoort ze of ze is genomineerd.