Bert Veenstra is lid van de PvdA Amersfoort, hij is erg actief en gaat vaak de straat op om campagne te voeren. Daarnaast werkt hij nog als zzp'er in de infrastructuur. “Ik dacht bij mezelf ik wil meer invloed op de politiek hebben. Dus moest ik van mezelf lid worden van een politieke partij.” Bert Veenstra vertelt over hoe het is om lid te zijn van de partij die de afgelopen verkiezingen een grote neergang heeft meegemaakt.

“Op lokaal niveau in Amersfoort zijn we op dit moment ook gewoon nog heel erg neergeslagen van de negen behaalde zetels. Maar we moeten weer verder. We moeten als nooit tevoren campagne voeren, zodat we nog wel in de gemeenteraad kunnen blijven. Ik zit in het campagneteam van de PvdA en ik denk dat we gewoon heel hard moet doorzetten als het hier om gaat. Vooral door de straat op te gaan, door echt met veel mensen in gesprek te gaan en ze te laten horen waar de PvdA echt voor staat. Ook heeft de PvdA Amersfoort een ombudsteam, Amersfoorters die het even niet meer weten kunnen om hulp vragen. Ik ben een van die ombudsmannen en ik helpt dus mensen die gewoon in de shit zitten en het zelf niet lukt om hulp te zoeken. Vroeger had elke gemeente een ombudsman, maar dat is op een gegeven moment wegbezuinigt. Daar was de PvdA het niet mee eens, dus besloten zij dat op de lokale afdelingen een ombudsman moest komen. Wat heel belangrijk is, is dat we niet alleen PvdA’ers helpen, maar iedereen kan bij ons aankloppen. Iemand kan mij opbellen met een vraag over van alles. Ik kan diegene dan verder helpen en zorgen dat hij de hoop niet opgeeft. Dit geeft mij zo veel voldoening, want ik kan echt mensen uit de put helpen.”

Waarom bent u lid geworden van de PvdA?

“In 2010 ging de VVD samenwerken met de PVV, daar schrok ik enorm van. Ik vond dat Nederland de populistische kant niet op mocht gaan. Ik dacht, ik wil meer invloed op de politiek hebben. Dus moest ik van mezelf lid worden van een politieke partij. Ik heb nog eventjes getwijfeld, maar ik kwam al gauw terug bij de PvdA. De partij waar ik toen al 30 jaar op stemde. Een andere reden was ook dat ik altijd heel sportief ben geweest, ik heb gevolleybald op semi topniveau, maar op een gegeven moment raakte ik ernstig geblesseerd. Ik kwam op een lager niveau terecht, wat ik eigenlijk niet zo leuk vond. Dus toen stopte ik, maar ik wilde iets nieuws vinden waar ik mijn ziel- en zaligheid in kon steken. Dat werd de lokale politiek. Behalve dat ik al dertig jaar stemde op de PvdA, is een andere rede dat ik er echt mee ben opgegroeid. Ik kom uit een echt arbeidersgezin, mijn vader was ongeschoold. Doordat de PvdA onder andere voor verheffing heeft gezorgd, kreeg ik een studiebeurs. Daar ben ik de PvdA nog altijd dankbaar voor.”

Wat vindt u ervan dat er steeds minder mensen lid zijn van een politieke partij? 

“Het is dramatisch! Het is echt een van de grote problemen van dit moment. Het is zo’n individualistisch tijdperk, iedereen denkt dat die zijn eigen boontjes wel kan doppen. Het is natuurlijk de vraag, hoe gaan we na de diepe neergang van de PvdA er weer voor zorgen dat er meer mensen lid worden. Als ik de straat op ga in Amersfoort om campagne te voeren, zeg ik altijd maar: ‘Het maakt niet uit van welke politieke partij je lid bent, als je maar lid bent.’”

Bent u het eens met alle standpunten van de PvdA?

“Nee ik ben het niet eens met alle standpunten van de PvdA. Ik vind bijvoorbeeld dat we te rechts zijn geworden. De belangrijkste standpunten die we hebben zijn bestaanszekerheid, goede werkomstandigheden en goed werk, gelijke kansen en verbinding tussen mensen. Hier zijn we de afgelopen jaren een beetje van af gestapt, dat vind ik heel jammer. Ik denk dat ik voor bijna alle PvdA’ers spreek, dat we er echt dagenlang kapot van waren toen de PvdA maar negen zetels had behaald. We waren ook boos, op de kiezers, op het populisme, op de CDA en het VVD. Niet op GroenLinks, want wat zij hebben bereikt is echt heel knap. Ik denk dat de PvdA er weer bovenop kan komen als we echt helemaal vast blijven houden aan die standpunten en niet omdat we in de coalitie willen ervan af gaan stappen.”