“Amersfoort bezit heel veel kunst en kunstliefhebbers, maar ontbrak nog aan een grote kunstmarkt met de focus antiek.” De populaire Antiek Curiosa Brocante kunstmarkt, die op zaterdag 27 mei voor de vierde keer is gehouden op het Eemplein, was heel iets nieuws voor de Amersfoorters. Samen met de actieve winkeliersvereniging Eemplein zette Marianne Bloemink daarom de grote kunstmarkt op. Aan ons vertelt zij het idee hierachter.

“Amersfoort bezit heel veel kunst en kunstliefhebbers, maar ontbrak nog aan een grote kunstmarkt met de focus antiek.” De populaire Antiek Curiosa Brocante kunstmarkt, die op zaterdag 27 mei voor de vierde keer is gehouden op het Eemplein, was heel iets nieuws voor de Amersfoorters. Samen met de actieve winkeliersvereniging Eemplein zette Marianne Bloemink daarom de grote kunstmarkt op. Aan ons vertelt zij het idee hierachter.

 Wat houdt de naam Antiek Curiosa Brocante Markt eigenlijk precies in?

“De Antiek Curiosa Brocante kunstmarkt bevat eigenlijk een heleboel verschillende soorten kunst. Voor iedereen wat dus. In deze markt zit een vleugje Parijs verstopt. Veel kunstwerken hebben een Franse tint en eigenlijk heeft de markt zelf ook een meer Franse naam, namelijk de Montmatre Markt. Dit is bedacht door Erik van Aarlen. Hij bracht deze markten al over het hele land. Wij vonden dat Amersfoort dit ook ‘moest’ hebben. Zo voegden wij nog een extra vleugje kunst toe aan het Eemplein.”

 Waarom was het belangrijk voor Amersfoort om deze markt te krijgen?

“Dankzij de kunstzinnigheid die Amersfoort kent, door onder andere het Eemhuis en het Mondriaanhuis, komen er steeds meer mensen naar de stad toe, maar is er ook veel te doen voor de Amersfoorters zelf die geïnteresseerd zijn in kunst. Wij merkten dat er echter er nog geen tentoonstellingen of musea zijn die zich richten op antiek. Voor de echte liefhebbers wilden wij daarom een markt opzetten die hier wel een podium aan gaf. Naast het onder de aandacht brengen van antiek vonden wij het ook erg belangrijk om een podium te geven aan de vele kunstenaars in opleiding die zich in Amersfoort bevinden. Op het Eemplein, dat er van zichzelf al erg mooi uitziet en als kunst gezien mag worden, bevat het Scholen in de Kunst gebouw. Cursisten van deze school krijgen bij elke markt de gelegenheid om hun kunst te verkopen. Door de enorme drukte, die er tot nu toe bij elke kunstmark was, is te zien dat ons concept een groot succes is.”

Wat valt er te doen voor de Amersfoorters die deze markt zullen bezoeken?

“De markt zelf bestaat uit zo’n 100 kraampjes. Het is dus best een grootschalige markt. Bij deze kraampjes kun je antiek, oude spulletjes, schilderijen en bijvoorbeeld sieraden kopen. Natuurlijk is het ook gewoon leuk om eventjes rond te kijken, de kunstinnige sfeer te proeven en is het een mooi moment om net dat ene antieke vaasje of kunstwerk tegen te komen waar je al jaren naar opzoek was. Ook is beeldend docent Jacobijn Erdtsieck van Scholen in de Kunst aanwezig voor een leuke creatieve activiteit voor jong en oud. Bij Jacobijn kun je namelijk speksteen schuren.”

 Wie zit er allemaal achter de organisatie?

“Bij de Amersfoortse winkeliersvereniging Eemplein en de horeca rondom het Eemplein ontstond het idee om iets leuks te organiseren voor de Amersfoorters. Om dit plan verder uit te voeren kwamen ze naar mij. Ik werk namelijk als directeur bij een evenementenorganisatie en verzorg dus veel dingen die te doen zijn in Amersfoort. Samen hebben wij het plan gemaakt om drie keer in het jaar de kunstmarkt te organiseren. Vorig jaar hielden we de eerste. Omdat we allemaal zo trots waren op wat we hadden neergezet hebben we ervoor gekozen om ermee door te blijven gaan. Het is dus nog een best nieuw concept. We proberen het daarom steeds verder uit te breiden.”

 Hoe was het om de markt op te zetten?

“We hebben heel veel moeten doen voor de organisatie, dus het was best lastig. Alles moest namelijk kloppen volgens vergunningen met de gemeente. We moesten ons zelfs houden aan een bepaalde manier van indelen. Dit alles moet voor elke markt weer opnieuw gedaan worden. We hebben het dus heel druk als er weer een markt aan zit te komen. Erik van Aarlen zorgt voor alle kunstenaars en de kraampjes. Hier hoeven wij ons gelukkig geen zorgen om te maken. Wel is het onze taak om voor genoeg publiek te zorgen. Dit doen wij door posters, borden, krantenstukken en persberichten te verzorgen.”

 U zei al dat jullie verder aan het uitbreiden zijn, hebben jullie al wat nieuwe ideeën?

“Om het nog leuker te maken voor de bezoekers willen we de volgende markten iets uit gaan breiden door kunstenaars zelf live kunst te laten maken. Zo kunnen we alle Amersfoorters en misschien wel toeristen een kijkje achter de schermen geven.”

 

Door: Anouk Spoeltman
Eindredacteur: Mila-Marie Bleeksma