Al negen jaar lang vertelt het vertellersduo Dá Fhili geïmproviseerde verhalen. “We zijn gesprongen in een gat dat niet in de markt is.”

Het duo neemt plaats tegenover het publiek dat zich comfortabel heeft geïnstalleerd op de banken en stoelen, alsof ze in hun eigen huiskamer zitten. Het is een handjevol mensen, maar dat wuift het duo weg met een paar grapjes.

“Ik ben Daan en dat is David en wij zijn al 9 jaar het vertellersduo Dá Fhili.” Je spreekt het uit als daa ielie, leggen ze uit, omdat het Oud-Iers is. Het betekent ‘twee barden’. En dat zijn Daan van Loon en David van den Bosch.

Met de Middeleeuwen als overkoepelend thema wordt er een bijpassende titel bedacht door het publiek: ‘De Burgemeester.’ Zorgvuldig beginnen ze het verhaal over een dorpje op een kleine heuvel. Het is even wennen om opeens weer te worden voorgelezen maar stukje bij beetje zakt het publiek steeds dieper in de wereld met geestige personages en onverwachte wendingen van David en Daan.

Geleidelijk loost het duo iedereen ook weer terug naar de werkelijkheid, waar het publiek elkaar met dromerige ogen aankijkt.

“We hadden al een grote liefde voor verhalen vertellen voor dat we elkaar ontmoette en zijn ook enorm geïnspireerd door de verhaal vertel traditie die in Ierland is. Tot in 1950 liepen er oude mannen van dorp naar dorp en die vertelde dan verhalen van de omgeving. Dat is zo een prachtige traditie die verdwenen is. Wij proberen die traditie voort te zetten, alleen hebben wij die verhalen niet voorbereid, maar verzinnen we die ter plekke.” Dat kan in vele vormen: “we hebben het ook in de stijl van een doktersroman geprobeerd, maar dat viel niet serieus te nemen.”

Elke derde dinsdag van de maand valt er naar het duo te luisteren, zelfde plek, ander thema. 19 juni zal de laatste keer zijn voor het zomerreces.