Het concertorkest Wilskracht uit Amersfoort organiseert 4 mei een herdenkingsconcert. Het concert is gratis toegankelijk en begint om 21:00 uur in de St. Franciscus Xaveriuskerk. Jaarlijks organiseert de gemeente Amersfoort een herdenkingsconcert om stil te staan bij de mensen die zijn omgekomen door een oorlog.

Dit jaar zal er tijdens het concert voornamelijk worden stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog en de inval van Normandië. Ook zal er een verband worden gelegd tussen de oorlogen die nu plaats vinden en de Tweede Wereldoorlog.

Als je het concert wilt bijwonen zal je er op tijd bij moeten zijn volgens Dominique lyczak, pr-adviseur. “Er mogen van de brandweer maximaal 400 mensen worden toegelaten en de verwachting is dat het snel vol zal zitten.” Het concertorkest is al enkele jaren bezig met de voorbereidingen van het concert. “Ik meen dan we vijf jaar geleden al de aanvraag hebben gedaan bij de gemeente om dit concert te mogen verzorgen. Als orkest hebben we sinds januari gewerkt aan het repertoire.” aldus Lyczak.

Het concertorkest dat het herdenkingsconcert organiseert is aangesloten bij de muziekvereniging wilskracht Amersfoort. De muziekvereniging is onderdeel van het Kei Stedelijk Opleidingsorkest (KSO) en bestaat uit twee orkesten. De ruim 60 leden van het concertorkest zijn amateurs uit Amersfoort en omgeving, om mee te kunnen spelen moet je echter wel veel ervaring hebben en op een hoog niveau spelen. De dirigent van het orkest is Jos Pommer, voormalig chef-dirigent van de koninklijke Luchtmacht kapel.

Naast het herdenkingsorkest worden er op andere plekken in Amersfoort ook bijeenkomsten georganiseerd. Er worden drie verschillende stille tochten en twee herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd. Ook is er een bevrijdingsvuur en een kranslegging.