Het CDA wil dat in Amersfoort ‘ervaringsmaatjes’ komen. Ervaringsmaatjes is een initiatief dat jonge mantelzorgers een steuntje in de rug biedt. Het idee komt van een vergelijkbaar project in Twente door Stichting Informele Zorg, die daar een appeltje van Oranje voor heeft gekregen: een prijs voor innovatieve projecten in de maatschappelijke zorg.

Amersfoorts CDA-raadslid Ben van Koningsveld gaat het voorstel met de wethouder en Indebuurt033 bespreken. “Ik hoorde over Stichting Informele Zorg en hoe goed zij bezig zijn, dat zij zelfs een appeltje van Oranje hebben ontvangen voor hun project met ervaringsmaatjes. In Amersfoort kennen we dit niet op deze manier, wat ik graag zou willen veranderen. Doordat de kinderen begeleid worden door mensen die hetzelfde meegemaakt hebben, merk je dat de enorme kopzorgen die de jonge mantelzorgers dwars zitten, beter begrepen en opgepakt worden.”

Ervaringsmaatjes zijn er voor kinderen die opgroeien met een ziek of beperkt gezinslid en die al op een jonge leeftijd mantelzorgers worden. Ervaringsmaatjes koppelt kinderen aan een maatje die in een soortgelijke ervaring is opgegroeid. Dit initiatief biedt de kinderen ondersteuning, leuke activiteiten en een luisterend oor voor in moeilijke periodes.

Van Koningsveld hoopt dat Indebuurt033 het voorstel goedkeurt: “Ik zou graag zien dat Indebuurt033 dit idee omarmt en op een vergelijkbare wijze als SIZ invulling geeft aan het begeleiden van deze doelgroep. Momenteel heb je de oude Welzin projecten “Piep de muis” en “Billy Boem”. Deze projecten werken voor zover mij bekend niet met ervaringsmaatjes. Misschien kan dit hier het gemakkelijkste geïntegreerd worden.”

 

 

 

 

 

 

Eindredactie: Liam Rensink