Zo’n 400.000 kinderen leven in de armoede in Nederland. Althans, dat meldt het AD op dinsdagmiddag. De krant sprak met CDA-betogers Ton Rombouts en Réné Peters van de politieke partij.

Het tweetal claimt dat het ‘niet nodig’ is dat er zoveel kinderen in Nederland in de armoede leven. Het CDA in de Eerste en Tweede Kamer willen deze kabinetsperiode het aantal terugbrengen tot 100.000. Volgens Rombouts en Peters wordt het hoog tijd om verschillende fondsen te gebruiken om geld beschikbaar te stellen aan de kinderen. Volgens hen is ‘geen kwestie’ om meer geld toe te voegen aan onder andere het Jeugdcultuurfonds en de stichting Leergeld. Ook het CDA in Amersfoort is het ermee eens dat het aantal kinderen in de armoede omlaag moet.

,,Dat is één van de dingen die het CDA wil veranderen de komende jaren”, opent de woordvoerder van het CDA. ,,Wij sluiten ons aan bij Rombouts en Peters wat betreft de bijzondere bijstand.” De bijzondere bijstand is volgens het CDA een bepaald bedrag wat beschikbaar gesteld moeten worden aan de kinderen. De partij hoopt dat er binnen vier jaar 300.000 kinderen uit de armoede komen.

,,Ook in Amersfoort willen wij ervoor zorgen dat dit omlaag gaat”, gaat de woordvoerder, die geen exacte cijfers kon noemen over de armoede van kinderen in de stad, verder. ,,Wij hebben wel te maken met kinderen en vooral gezinnen die in de armoede leven en wij bekijken verschillende opties om deze mensen uit een nare situatie te halen. Er liggen genoeg plannen klaar om ervoor te zorgen dat dit probleem wordt opgelost. Echter hebben wij geen invloed op het aantal nakomelingen in ‘arme’ gezinnen.”

In Nederland wordt een gezin of persoon arm genoemd als er onder de 990 euro per maand wordt verdiend. Voor een gezin, wat bestaat uit twee mensen met een inkomen, ligt dat bedrag op 1850 euro per maand.