Je ogen trainen om beter te zien door middel van oefeningen en eten. Het klinkt als iets onmogelijks, maar Karin Hogenboom, oogspecialist, en Tanja Stevens, gezondheidstherapeut, hebben er een boek over geschreven.

Afgelopen zaterdag was de officiële boekpresentatie van ‘geef je ogen de kost’ in de Eemland Hoeve. “De Eemland Hoeve past goed bij ons boek, want ze houden dezelfde principes aan als waar wij in geloven; eten zoals je voorouders dat ook deden”, vertelt Madelein Bol, een van de mensen die Hogenboom en Stevens heeft geholpen bij het boek.

Hogenboom en Stevens beginnen kort met hun eigen verhaal. Hogenboom is een oogspecialist die al lang op zoek was naar manieren om beter te zien door middel van oefeningen. Toen ze naar een lezing was gegaan die uitlegde hoe voeding er voor kan zorgen dat je ogen gezonder worden, betrok ze dat ook bij haar kennis. Stevens was altijd al geïnteresseerd in voeding, maar merkte dat ze geen voldoening vond in het veganisme.
Twee jaar terug ging Hogenboom naar Zuid-Frankrijk om een ogen retraite te geven. Ze vroeg Stevens mee, omdat die ondertussen dezelfde voedingsprincipes aanhield, de theorie om terug te gaan naar je voorouders en te eten zoals zij dat deden. De deelnemers van de retraite waren enthousiast over de recepten en zo ontstond het idee om een kookboek te maken.

Na de korte uitleg komt er een man naar voren om te vertellen wat de recepten voor hem betekenen. “Ik was altijd al vegetariër, dus de stap om dat los te laten was erg groot. Nadat ik dat had gedaan, merkte ik wel meteen verschil. Mijn hooikoorts was opeens over. Het is wel belangrijk dat de dierlijke producten die je eet biologisch zijn.”
Hij legt nog wel uit dat hij hier niet staat te preken. “Ik ben natuurlijk ook nog wel ziek geweest, maar met de recepten kwam ik er veel sneller dan normaal boven op.”

Na het praatje van de man is er een toast. Onder het genot van een drankje en een cracker met kippenleverpate, uit het receptenboek uiteraard, kan je je boek laten ondertekenen.

“Ik ben hier zelf gekomen omdat ik heb gemerkt dat Karins oefeningen mij enorm hebben geholpen. Ik hoef mijn leesbril niet eens meer op als ik naar de bioscoop ga. Ik vind het geweldig dat ik nu zelf iets kan doen. Hiervoor voelde het allemaal zo hopeloos”, vertelt een deelnemer. “Ik hou niet van koken, dus ik ga kijken welke recepten makkelijk te maken zijn. Wie weet helpen die ook.”
Zo zijn er meer verhalen. Een meneer is twee punten omlaag gegaan in zijn sterkte en een andere vrouw heeft gemerkt dat ze haar bril steeds vaker gewoon kan afzetten.

Het is geen wondermiddel, volgens Hogenboom moeten we gewoon meer terug gaan naar onze voorouders. Zij hadden de wijsheid. Ze aten gewoon dieren, maar die dieren hadden goed geleefd. “Als je een dier eet die zelf ook gelukkig is, dan heeft dat invloed op jezelf. Vlees eten is gezond, zolang het dier maar goed heeft geleefd.”