Hij is pas zeventien jaar oud, maar weet nu al wat zijn idealen zijn en waar hij achter staat. D66-lid Reinhart Jas is opgegroeid in een politiek gezin. Thuis ontstonden er al vaak discussies over verschillende idealen. Daarom wilde hij graag een partij waar hij zelf volledig achter staat. D66 vindt dat het populisme bestreden moet worden met optimisme en Reinhart is het daar helemaal mee eens. “Deze oneliner gaf mij de doorslag te kiezen voor D66”. In dit interview vertelt hij onder andere waarom hij zo fel tegen de opkomst van het populisme is.

“Ik dacht altijd dat dingen in Nederland meestal wel goed geregeld waren, maar voor een hele hoop mensen zijn een aantal dingen helemaal niet goed geregeld. Denk bijvoorbeeld aan huisvesting. Sommige mensen staan tien jaar lang op de wachtlijst door, naar mijn mening, een slecht beleid van de VVD.

Als je iedere dag te maken krijgt met zaken die niet goed geregeld zijn en je ziet dat voor vluchtelingen en immigranten de zaken wel goed geregeld worden, krijg je het gevoel dat de overheid met twee maten meet. Mensen pikken dat niet en dat snap ik wel. Daarmee zeg ik niet dat het voor vluchtelingen perfect is geregeld, maar als zij eerder een woning aangeboden krijgen dan iemand die al tien jaar op de wachtlijst staat, groeit de woede van die mensen. Daarom denk ik dat slecht populisme in de kern aangepakt moet worden.

Er bestaat goed populisme, daar ben ik heilig van overtuigd. Maar ik heb mij de laatste tijd vooral bezig gehouden met het slechte populisme. Het populisme zonder oplossingen, het populisme vanaf de zijlijn. Het slechte populisme roept losstaande ideeën op, ideeën die niet verwezenlijkt kunnen worden. Zoals de plannen van Geert Wilders. Die plannen zijn grotendeels niet haalbaar, omdat de grondwet dat niet toestaat, en dat moet zo blijven. Het kan gewoon niet dat je de culturen verbiedt. Je kan niet in een godsdienstvrij land geloven verbieden, je gaat dan tegen de mensenrechten in. Ik denk dat we dit kunnen aanpakken door de kleine problemen en zaken die niet goed lopen aan te pakken, zoals de zorg. We hebben nou eenmaal vluchtelingen of buitenlanders nodig om de vergrijzing tegen te gaan.

Een voorbeeld van positief populisme vind ik nog altijd Barack Obama. Zijn speeches kwamen altijd ontzettend gemeend over en hebben het volk overtuigd om voor het eerst in de geschiedenis van Amerika op een getinte persoon te stemmen. Daarnaast kwam hij zijn beloftes na en was hij ook daadwerkelijk betrokken bij het volk. Het ging bij zijn verkiezingen daarom ook vaak over de inhoud, maar populisme van nu gaat volgens mij niet echt meer over de inhoud, maar meer over de uitstraling. Wat ik dus positief aan de campagne van Obama vond, was dat het én inhoudelijk sterk was én ook nog eens heel goed overkwam bij het volk. En dat noem ik positief populisme.”

Stel er ontstaat een Derde Wereldoorlog. Ben je dan bang dat je vanwege jouw idealen en keuze in de politiek, wordt beoordeeld en benadeeld net als de joden in de Tweede Wereldoorlog?

“Nooit over nagedacht, ik denk echter niet dat dat gebeurt. Mensen zouden lid moeten worden van een politieke (jongeren) partij als zij vinden dat hun mening telt. Je kan een hele hoop roepen vanaf de zijlijn, maar daar bereik je niet veel mee. Als je lid wordt van een politieke (jongeren) partij, heb je inspraak, kun je jouw mening vergelijken met anderen en inspraak hebben over het verkiezingsprogramma. Dit kan door middel van het stemmen tijdens congressen en de verkiezingen. En als de oorlog wel uitbreekt dan blijf ik mijzelf en blijf ik staan achter wat ik vind, want dat zijn mijn idealen en daar ben ik het nu en voor altijd mee eens.”

Daarnaast heeft lid zijn ook vele voordelen volgens Reinhart, namelijk:

“De voordelen aan lid zijn, zijn dat je heel veel te weten komt over een politieke partij. Binnen een partij is niet altijd iedereen het met elkaar eens, en dat kun je bediscussiëren bij bijvoorbeeld congressen. Bij de Jonge Democraten is een groot voordeel dat er veel levendige debatten worden georganiseerd waar je aan mee kan doen. En naast de politieke activiteiten is het natuurlijk altijd gezellig een biertje te doen met politiek geïntegreerde mensen. Je deelt namelijk grotendeels dezelfde passie en mening.”

Als jij ooit Kamerlid zou worden, wat zou je dan als eerste willen doorvoeren?

“Het vangnet een super boost geven. Mij inzetten voor een nog beter milieu, maar ik zou als eerst meer windmolens op zee willen zetten. Dat is echt een ding wat ik als eerste zou willen doorvoeren.”

Geloof jij in een geldloze economie?

“Nee, dat is gewoon niet mogelijk. We zijn al zo lang bezig met geld. Wat zou dan het alternatief zijn, een ruileconomie? De meeste mensen willen wel iets terug voor hun daden en andere willen er niks voor terug, dat is echt een mening van de mens. Maar de meeste mensen willen er tegenwoordig daadwerkelijk iets voor terug of in ieder geval gewaardeerd worden. En en kan weg tegenwoordig voelen de mensen alleen waardering in cijfers. Een dokter levert zoveel inspanning en tijd die kan niet geruild worden tegen, nou bijvoorbeeld een potje zout.”