De formatie van de Amersfoortse gemeenteraad wordt vrijdag gepresenteerd, maar er spelen nog wat spanningen bij de onderhandelingen. De coalitie bestaande uit de VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie gaat waarschijnlijk zeven wethouders krijgen, twee meer dan de vorige periode. Elke coalitiepartij behalve de ChristenUnie krijgt er twee. De laatstgenoemde mag één wethouder aanleveren. Oppositiepartij Amersfoort2014 is hier echter niet van gediend.

Fractievoorzitter Ben Stoelinga schrijft op de site van Amersfoort2014 dat hij het prima vindt dat er een zesde wethouder bijkomt, in verband met decentralisatie op gemeentelijk gebied. Een zevende wethouder gaat echter alleen maar voor problemen zorgen. Volgens Stoelinga is de enige reden voor de zevende wethouder dat de drie partijen met zes zetels allen twee wethouders hebben, en zo hun “politieke machtsspelletje” verder kunnen voeren.

De problemen die door deze zevende wethouder worden gecreëerd zijn volgens Stoelinga ook nog eens immens. Het zal “tonnen aan extra kosten opleveren” voor de stad en ook moet er meer personeel geregeld worden om de wethouders bij te staan. Daarnaast voorspelt hij dat de communicatie door het hoge aantal wethouders minder goed zal verlopen, waardoor er meer misverstanden zullen ontstaan. In 2017 heeft Amersfoort2014 al een motie tegen een teveel aan personeel ingediend.

Stoelinga sluit af met dat hij “het zeer treurig vindt dat deze coalitie nu alweer zo met zichzelf bezig is in plaats van de stad centraal te stellen.”.

Op 12 juni zal er een motie tegen deze zevende wethouder worden ingediend.