Adedeji Adetayo is een Nigeriaanse zanger en gitarist. Afgelopen woensdag stond hij met een diverse groep mensen op het podium van Stadscafé de Observant als opmaat voor het jazzfestival.

Bij binnenkomst viel het meteen op dat het publiek bestond uit oudere mensen. Het concert zou om half negen beginnen, maar het duurde tot ongeveer negen uur tot dat het daadwerkelijk begon.

Adedeji speelde samen met een bassist, pianist, drummer en een percussionist. Ze kwamen uit allemaal verschillende landen: Suriname, Senegal, Nigeria en Cameron. Ze zijn geen officiele band, maar een medewerker van het jazzfestival legt uit dat ze al eerder in Suriname hebben getourd. “Op die manier kunnen artiesten toch nog een beetje hun brood verdienen”.

Ondanks dat ze officieel geen band zijn, zijn ze ontzettend goed op elkaar ingespeeld. In jazz is improvisatie heel belangrijk, dus het is belangrijk dat muzikanten goed met elkaar kunnen spelen. Adedeji en de rest waren samen constant aan het improviseren. Het viel op hoeveel plezier ze erin hadden, dat stak erg aan, dus iedereen was heel vrolijk.

In het midden van het optreden was er even een korte pauze. Op die manier konden de artiesten even kletsen met het publiek, wat ervoor zorgde dat de, toch al knusse sfeer, nog knusser werd.
Een vrouw vertelt dat ze het prachtig vindt. “Ik kreeg de tip van een vriendin dat ze hier zouden spelen. Ik had Adedeji vorig jaar al zien spelen, maar het wordt alleen maar beter”.

Na de pauze is het publiek iets losser. Mensen dansen met het ritme mee. Er wordt meer wijn gedronken, door zowel het publiek als de artiesten. De medewerker vertelt dat dit iets is om van te genieten.

Jazz liefhebbers zullen hier zeker van genieten. Het is vrolijk, de artiesten zijn goed op elkaar ingespeeld en ze gaan echt terug naar de bron van jazz; Afrika.